Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A nők többségének havonta legalább egy-két napig gondot okoznak a menstruációs görcsök. Érdemes tudni, mit tehetünk ellenük – és azt is, mikortól van szükség orvosi vizsgálatokra.

A nők többségének a menstruáció első napjaiban kellemetlenséget okoznak a menstruációval együtt járó görcsök. Természetes eszközökkel is sokat tehetünk azért, hogy ezek a napok kellemesebben teljenek. De milyen módszerek segíthetnek?

A fájdalmas menstruáció nem normális!

Először is, érdemes tudni, hogy a fájdalmas, akár munkaképtelenséget is okozó menstruáció nem normális dolog. Akár valamilyen egészségügyi probléma, például endometriózis, mióma vagy hormonális eltérés is okozhatja. Épp ezért nem érdemes csendben tűrni, mindenképp orvosi vizsgálatra van szükség, hogy tisztázhassuk, nem áll-e ilyen ok a háttérben. Ne hagyjuk magunkat lebeszélni azzal, hogy "ez a nők sorsa, el kell tűrni a fájdalmakat"!

Oldjuk a stresszt!

A menstruáció napjaiban egyes ősi kultúrák asszonyai visszavonultak a "vörös sátorba", és pihentek. Fontos lenne, hogy ezt az öngondoskodást a mai világban is becsempésszük ezekbe a napokba. Ilyenkor – már csak a fájdalmak csillapítása miatt is – nagy szükségünk van a pihenésre, a stresszoldásra, a meditációra, hiszen minél feszültebbek vagyunk, annál kellemetlenebbek lehetnek a görcsök. A női jóga gyakorlatai között többet is találunk, amelyik egyszerre stressz- és görcsoldó hatású – a mozgás pedig maga is jót tesz a fájdalmak ellen.

Segít a meleg

A meleg kifejezetten görcsoldó hatású, így menstruációs fájdalmak esetében jót tehet egy kellemesen meleg zuhany, vagy egy meleg vizes palack, amelyik átmelegíti a fájó területet.

Vessük be a gyógynövényeket!

Ebben az időszakban különösen fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Érdemes minél több vizet inni, de emellett a görcsoldó, menstruációs panaszokat enyhítő gyógynövényekből készült teákat is bevethetjük. A fehér fagyöngy, a kamilla, a palástfű, a cickafark mind jótékony hatással vannak a női ciklussal járó nehézségekre.

Fontos a magnézium

Egyes kutatások szerint a magnéziumhiány fokozhatja a menstruációval járó görcsöket. Épp ezért érdemes ebben az időszakban odafigyelni az étrendünkre, hogy – a kalciummal együtt - megfelelő mennyiséget vigyünk be belőle a szervezetünkbe. Fogyasszunk sok mogyorót, napraforgómagot, banánt, kemény sajtot, és egy kevés étcsokoládét is megengedhetünk magunknak. Emellett együnk naponta 50-60 dkg zöldséget, gyümölcsöt, de kerüljük a puffasztó hatásúakat, különösen a hüvelyeseket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration