Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Sokan csak a nyaralás, vagy a nyári strandolás alkalmával úsznak néhány hosszt, pedig az úszás sokkal egészségesebb, mint azt a legtöbben gondolnák!

Miert egeszseges az uszas 16 9Az úszás életkorhoz, edzettséghez, sőt testsúlyhoz sem kötött, ugyanis a gyermekektől az idős korosztályig bárki számára nyugodtan javasolható, még akkor is, ha jelentős túlsúllyal, esetleg ízületi problémákkal küzd az illető. Az egész testet átmozgató vízi tevékenység nem csak új energiákkal tölt fel, de gondoskodik arról is, hogy energikussá és jókedvűvé váljunk. Nézzük, milyen egészségügyi előnyökkel jár a sokak kedvencének számító úszás!

Minden izmot átmozgat

Sok edzésformával az a probléma, hogy egyszerre csak egy izomcsoportra koncentrál. Természetesen otthoni, csoportos vagy konditermi edzések között is bőven akad olyan, amely igyekszik a teljes testet átmozgatni, de ezekkel kapcsolatban a tapasztalatok azt mutatják, hogy nehezek lehetnek (különösen egy kezdő számára), és bizony végzésük közben hajlamosak vagyunk elveszíteni a mozgás szeretetének semmihez sem fogható érzését, ami nélkülözhetetlen a hosszú távú motiváltsághoz. Ezzel szemben az úszás még nagy túlsúllyal is egyszerűnek és könnyűnek tűnhet, holott közben az egész testet dolgoztatja a légzőszervektől kezdve a has, a kar, a hát vagy a végtagok izmaiig. Mivel rengeteg kalóriát éget eközben a szervezet, így a feleslegtől is könnyebben megszabadulhatunk. 

Ideális mozgásforma túlsúllyal

Amikor életmódváltás, súlycsökkentés mellé szeretnénk megtalálni az ideális mozgásformát, sokszor bizony akadályokba ütközünk, ugyanis ízületeink védelme érdekében korántsem mindegy, hogy milyen edzést iktatunk be a mindennapokba. Az úszás kíméli a térd és a csípő ízületeit, és akár 20-30 pluszkiló fölött is megéri mellette dönteni, ugyanis nem kell az attól tartani, hogy néhány hónap után a térdfájás miatt abba kell majd hagyni a mozgást.

A fogyni vágyók számára további pozitívum az úszás mellett, hogy mivel gyakorlatilag az egész test dolgozik közben, így már egy félórás tempózás is jelentős mennyiségű kalóriát képes elégetni. Igaz, hogy farkaséhesek vagyunk úszás után, de a súlyra és az egészségre gyakorolt hatása messze meghaladja ezt a negatívumot. Egyébként jobban végiggondolva, bármilyen intenzív edzésről, mozgásról is van szó, a kifáradt test utána mindenképpen megköveteli, hogy pótoljuk az elvesztett energiát. Hosszú távon ez inkább mutatkozik majd meg egészséges fogyásként, mint súlygyarapodásban.

Nő a szervezet oxigénellátása

Az úszást állóképességi sportként is számon tartják, hiszen mozgás közben intenzíven dolgozik a légzőrendszer, a sejtek oxigénnel telítődnek, felpörög az anyagcsere, és az egész szervezet működését optimálisan befolyásolja a vízben végzett mozgásforma. A szellemi teljesítményre is jótékony hatással van az úszás, valamint az általa jelentett jobb oxigénellátás.

Segít megelőzni a betegségeket

Az úszás javítja az általános egészségi állapotot, az állóképességet, s ezeknél fogva gondoskodik arról is, hogy a szervezet ellenállóbb legyen a betegségekkel szemben. Ízületi betegségek esetében szinte ez az egyetlen olyan mozgásforma, amely túlterhelés nélkül teszi lehetővé az izomépítést, és az ízületek állapotában való romlás megelőzését. Mivel komolyan megdolgoztatja az anyagcserét is, így a rendszeres úszás például a cukorbetegség kezelésében is jelentős szerephez jut. Segítségével javítható az ideg-izom koordináció, sőt, a csontritkulás is megelőzhető vele. Abban az esetben, ha már kialakult a csontritkulás, akkor az állapot javítható az úszás mindennapokba illesztésével.

Kiváló módszer depresszió ellen

A testmozgás alapvetően jó választás a kedélybetegségek ellen, és különösen így van ez akkor, ha az úszásról van szó. Mindegy, hogy uszodában, vagy a szabadban levő medencében űzzük a sportot, minden egyes alkalommal boldogsághormonok szabadulnak majd fel szervezetünkben, ami nem csak egész napra okoz majd jókedvet, de hosszú távon is elűzi a depressziót. Kedélybetegeknek különösen javasolt az úszás, hiszen közben közelebb kerülhetnek a természethez, és a víz, mint közeg, egyébként is jótékony hatással van a mentális egészségre. Az már csak további pozitívum, hogy közben ismeretségeket köthetünk hozzánk hasonló, úszást kedvelő emberekkel, a társaság pedig egyértelműen segít kilábalni a depresszióból, és életünket más színezetben látni.

Kevés időráfordítás, nagy előnyök

Az otthoni fitness dvd-k vagy a konditermi edzések megkövetelte időintervallum helyett már mindössze félórás úszás is megmutatja számos jótékony hatását az egészségi állapoton. Míg 30 perc a súlyzók és a futógép közelében egy örökkévalóságnak tűnhet, addig a vízben szinte egy pillanat alatt elrepül, méghozzá úgy, hogy annak minden perce maximálisan élvezhető. Ha munkánk engedi, akkor előtte, vagy ha másként nem, akkor utána, hetente legalább három-négyszer érdemes beiktatni egy kellemes úszást. A fokozatosságra azért mindenképpen ügyeljünk, különben könnyen előfordulhat, hogy alig tudjuk majd kivonszolni magunkat a medencéből. Idővel növelhetjük a távokat, és az utána érzett kellemes fáradtság a szervezet oxigénnel és boldogsághormonokkal való telítettségével társul majd.

Rendszeresen végzett mozgásformát keresve az úszás nem csak a nyári időszakban ajánlott. Akár minden reggel indíthatjuk ezzel a napot, az úszóbérletek ma már elérhető áron beszerezhetők. Nyaralás idején is érdemes aktívan tölteni a szabadidőt, és a napozás, koktélozgatás mellett minden nap időt szentelni a test átmozgatására. Ehhez pedig a legjobb választás víz közelben az úszás. Egészségmegőrző és helyreállító szerepéhez kétség sem férhet, ráadásul rendkívül élvezetes mozgásforma is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration