Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A háziállatok tartásának rendkívül kedvező élettani hatásai vannak a szakemberek szerint. A különböző betegségek kezelésére és megelőzésére az egyik legjobb terápiának számos esetben az bizonyul, ha valaki állatot tart

Kiiktatják a stresszt, segítenek a túlélésben

Számos tanulmány igazolta, hogy a jógához és a meditációs gyakorlatokhoz hasonlóan az állattartásnak is kedvező hatásai vannak az egészségre nézve, sőt, az állatok hatékonyabban csökkentik a stresszt, mint az emberi társaságunk. A házi kedvencek ugyanis kutatások szerint képesek csökkenteni a stresszhormonok, köztük az adrenalin és a kortizol szintjét, miközben erősítik az immunrendszert.

A háziállatok segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket is. Az állatot tartó, szívinfarktuson átesett páciensek például az infarktust követő egy évet sokkal nagyobb eséllyel élik túl, mint azok, akinek nincsenek állat közelében. A házi kedvencek emellett csillapítják a fájdalomérzetet, csökkentik a magas vérnyomást és a koleszterin szintjét, helyreállítják a szívritmuszavart, és megelőzik, vagy kialakulás után enyhítik a depresszió tüneteit.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a kutyatartáshoz szükséges napi kétszeri sétáltatás a gazdiknak is jót tesz. A szabad levegőn való mozgás ugyanis erősíti a kórokozókkal szembeni ellenállóképességet, és javítja az erőnlétet.

A lelkünket is ápolják

Az állatok segítenek fejleszteni az empátiás készséget is. Az élőlények közelsége ugyanis kompenzálja az elutasítottság érzését, és azt is megakadályozza, hogy az idősek, a gyermekek vagy a beteg emberek teljesen bezárkózzanak saját világukba. Pszichológusok szerint ennek oka abban keresendő, hogy az állatok olyannak fogadnak el minket, amilyenek vagyunk. Az ember és állat között különleges kötelék alakul ki, szavak nélküli, érzelmi kommunikációval.

Kutatások bizonyítják, hogy elég egyszerűen megérinteni a kutyát, vagy belenézni a szemébe ahhoz, hogy a vérnyomásunk csökkenjen, és endorfin szabaduljon fel, sőt a legújabb eredmények azt igazolják, hogy utóbbi akkor is megtörténik, ha csupán egy térben vagyunk a kutyával, vagyis a jelenléte is elegendő ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat.

Legyen kutya az irodánkban!

Szakértők szerint az ideális munkahely olyan, ahol állat is van. Azt javasolják, hogy az irodában legalább egy kutyát tartsunk vagy vigyünk magunkkal, hiszen jelenléte oldja a stresszt és a feszültséget, ezáltal az egészségre jó hatással van.

Az állatok akadályozzák meg az allergiát

Sok szülő kisgyermek születésekor már előre megszabadul az állataitól, mert úgy gondolja, hogy az állati szőr az első számú allergén. Rosszul teszi! Az állati szőrök nem olyan erős allergének és nem is váltanak ki allergiát olyan sok esetben, mint például a növényi pollenek vagy egyes élelmiszerek. Amerikában végzett kutatások szerint a kutyás családokban felnövő gyerekek egyéves korukra olyan védettséget szereznek, hogy később sem lesznek allergiásak semmire.

Egy francia tanulmány szerint azok az asztmás betegek, akik gyermekkorukban valamilyen állatot tartottak, sokkal ritkábban voltak érzékenyek az állati szőrökre. Ennek az lehet az oka, hogy ha az emberi immunrendszer korai fejlődési szakaszában kapcsolatba kerül a potenciális allergénnel, jelen esetben az állati szőrrel, akkor védettséget szerez ellene, és később már nem alakul ki nála allergia.

Gyógyító állatterápiák

Szakértők szerint mindegy, hogy terápiás állatról vagy átlagos házi kedvencről van-e szó, az állatok közelsége mindenképp jó hatással van azokra az emberekre, akik valamilyen lelki traumát éltek át.

A legismertebb módszer ennek megoldására a lovas- és a delfinterápia, amelynek keretében az állatok játékosan ébresztenek bizalmat a lelkileg, szellemileg vagy testileg sérült emberekben. A delfinek például nagyon sokat segítenek a magukba forduló, autista gyerekeken, sokan a terápia hatására kezdenek el beszélni.

A lovasterápia a lelki gyógyítás mellett azoknak az embereknek is segítséget nyújtanak, akik agyi sérüléseken estek át, szklerózis multiplexben szenvednek vagy szellemi fogyatékkal élnek. A lovasterápia fejleszti a koordinációs készségeket, az egyensúlyérzéket és az önbizalmat, de segít a hiperaktív és olvasási zavarral küzdő gyerekeknek is.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration