Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A bölcsességfogak kérdése megosztja az embereket, sokan akkor is kihúzatnák őket, ha amúgy nem okoznak gondot, míg mások problémák ellenére sem akarnak megválni tőlük. Mit kell tudni erről a fogról, és mikor kell búcsút inteni neki?

A bölcsességfogakat olyan esetben kell mindenképp eltávolítani, amikor panaszt okoznak, például begyulladnak vagy szuvasodnak. Gond az is, ha nem nőnek ki teljesen, és csak az egyik felük bújik elő. Ilyenkor nem lehet őket megfelelően tisztítani, így könnyen elromlanak. Gyakran azért javasolják a bölcsességfog eltávolítását, mert azt érzékelik: a fogsor torlódik, vagy torlódni fog miattuk. Arról nincs egységes álláspont, hogy ezeket a fogakat preventív jelleggel ki kell-e húzni. Például az Egyesült Államokban gyakori, hogy még gyerekkorban – csíraállapotban – kioperálják őket, de Európában ez nem jellemző. Az itteni fogorvosok jellemzően megvárják, hogy a bölcsességfogak növekedése beinduljon, és kiderüljön, kibújásuk okozhat-e fogszabályozási problémát. Ha nem, akkor eltávolításukat csak olyankor javasolják, ha növekedésük gyulladást okoz, vagy ha nem bújnak elő megfelelően. A bölcsességfoghoz nem szabad amiatt ragaszkodni, mert jók lehetnek egy esetleges későbbi fogpótláshoz: ezek úgynevezett harmadrendű pillérfogak, fogpótlásba csak extrém ritkán veszik be őket.

Nem egyszerű művelet

Ugyan a bölcsességfogat egyes esetekben el lehet távolítani fogóval is, az esetek többségében ez nem így történik. A legjellemzőbb az, hogy műtétre és feltárásra van szükség ahhoz, hogy a fog kiszedhető legyen, az ilyen beavatkozás pedig akár több órás is lehet. A műtét előtt szükség lehet CT-vizsgálatra is, de sok esetben elég a röntgen. A CT inkább abban jelent segítséget, hogy előre tudni lehessen, hogy az ideg a gyökér alatt miként fut át. Ez ugyanis lehetővé teszi, hogy a fogorvos vagy szájsebész előre láthassa azt a nagyon ritka helyzetet, amikor szükség van fog hosszában történő kettévágására, majd széttörésére. Ezt pusztán a panorámaröntgen nem mutatja meg, de a gyakorlott sebészek azért észreveszik műtét közben, szabad szemmel is. Ha alsó bölcsességfogat távolítanak el, a sebet szinte mindig összevarrják. Ez egyedül a felsőknél lehet elhagyható.

A műtét után az érintetteknek antibiotikumot kell szedniük, ami azért fontos, mert a beavatkozás általában csontba hatoló műtétet jelent. Ilyenkor nem preventív jelleggel, hanem terápiásan használnak antibiotikumot. A húzás utáni napokban a tejet és a tejtermékeket fontos kerülni, mert azok önmagukban táptalajai a baktériumoknak.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration