Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Mindenki fehér fogakra vágyik, de sajnos a csillogó színt nem mindig könnyű elérni. Mire jók a fehérítő fogkrémek, és miért tudnak többet a fogorvosi beavatkozások? Nem utolsó sorban: árt-e a fogainknak az ilyen művelet?

A fog árnyalata alapvetően a genetika adottságoktól függ, de a színre az élelmiszerek is hatással lehetnek. Aki például sokat teázik vagy kávézik, gyakran fogyaszt vörösbort vagy céklás ételeket, esetleg dohányzik, annak fogai még megfelelő fogmosás mellett sem maradnak patyolatfehérek. Ha az árnyalat genetikailag sárgásabb, akkor az ételek és italok még inkább ronthatják a helyzetet.
Akármi is okozza a sötétebb árnyalatot, a fogat véglegesen fehéríteni még a fogorvosok sem tudják, az ilyen beavatkozásokat időnként ismételni kell. Ennek gyakorisága egyénfüggő, hiszen aki gyakran teázik és kávézik, annak a foga is gyorsabban veszti el fehérségét. A fogorvosok a fehérítéshez hidrogén-peroxidot használnak, amiből nyállal érintkezve aktív oxigén szabadul föl, ez az az anyag, ami kölcsönhatásba lép a fog mikrobarázdáiban, mikrorepedéseiben lévő anyagokkal, és színtelen molekulákká változtatja őket. A hidrogén-peroxidot a fogorvosok vagy a rendelőben alkalmazzák, vagy otthoni kezelésre adják. Az előbbihez használt zselé sokkal nagyobb százalékban tartalmazza a hatóanyagot, a fehérítés folyamatát pedig kék fényt kibocsátó lámpával gyorsíthatják is.

Otthon lehetséges?

Az otthoni módszerhez használt zselé alacsonyabb koncentrációjú, emiatt alkalmazás nem igényel orvosi felügyelet, de hatása is lassabb. Használata előtt a fogorvos lenyomatot vesz a fogsorról, az alapján pedig egy sín készül, amivel a gélt naponta legalább négy óráig kell a fogon tartani a kúra idején. Léteznek matricás megoldás is, amelyeknél a fogakra hidrogén-peroxidos szalagot ragasztanak.


Pusztán fogkrémmel a fogak akkor sem fehéríthetők, ha az elszíneződéseket csak ételek és italok okozták. Ezek inkább azt segítik, hogy a fog kevésbé színeződjön el, egy-egy fogászati fehérítés tartósabb legyen. Ennek oka, hogy a fogkrémekben nem lehetnek olyan hatóanyagok, amelyek komolyabb fehérítésre lehetnek képesek.

Biztonságban a fogak

A ma használt fogfehérítő eljárások a fognak nem árthatnak, szemben a régebben alkalmazott szódabikarbónával, amely ugyan fehérített, de felérdesítette a fogfelszínt, megmarta a fogzománcot. Ez azért (is) gond, mert az érdesített felületen még jobban megragadnak a színezőanyagok, így a fogak hamarabb visszaszíneződnek. A szódabikarbóna miatt alakult ki az a tévhit is, hogy a fehérítés után probléma lesz a fogakkal. Pedig azok a hidrogén-peroxidos fogfehérítők, amelyeket a mai fogorvosok használnak, nem okoznak szerkezeti változást a fogban és a zománcban, hatóanyaguk csak a mikrobarázdákban megülő festékanyagokat átalakítja át. Átmeneti érzékenység csak azért alakulhat ki, mert a gél savas, de a panaszokat érzékeny fogakra való fogkrémmel hamar meg lehet szüntetni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration