Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A fogérzékenység rengeteg ember életét megkeseríti, de kutatók most olyan megoldást találtak, amellyel egyszerűen megszüntethető lehet ez a probléma.

Szakemberek olyan különleges, zöldtea kivonatot tartalmazó fogkrémen dolgoznak, amely nemcsak a fájdalmat enyhíti fogérzékenység esetén, hanem segít a fogszuvasodás megakadályozásában is. A Kínai Wuhan Egyetem munkatársa, Cui Huang a dentinre korábban már alkalmazott nano-hydroxy-apatitot és a zöld tea epigallokatekin-3-gallát nevű összetevőjét kombinálta, hogy a fog felszínén található, szuvasodást okozó biofilmeket kiiktassa. Ez az új variáns legalább 96 órára védi a fogakat az eróziótól, és megakadályozza a fájdalmat.

Rengetegen küzdenek a fogérzékenység problémájával, amely igen csak megnehezíthetik a mindennapi életet. Az éles fájdalom azonban, amely egy korty meleg ital vagy egy falat fagyi után hasít a fogakba, megelőzhető és megszüntethető. Sőt, időben is kell orvosolni a problémát, különben komoly következményekkel nézhetünk szembe. Fognyaki érzékenység állhat fenn, ha valamilyen külső inger hatására hirtelen belenyilall a fájdalom a fogunkba, amely rövid időn belül nem múlik el magától. A tévhittel ellentétben ez nemcsak a rossz vagy szuvas fogaknál fordulhat elő, ugyanis elsősorban a helytelen fogmosási technika következtében jelentkezhet a probléma, mivel a fogzománc elvékonyodik, az íny visszahúzódik, és ezáltal szabaddá válik a fog érzékeny, íny által védett területe. Ez a jelenség pedig komoly fájdalommal járhat, amelyet számos különböző inger kiválthat. Ilyen például a fogak levegővel való érintkezése, a hideg és a forró, az édes és a savanyú ételek vagy italok fogyasztása. A kávétól, teától, szénsavas üdítőktől, alkoholtól fogaink szintén érzékennyé válhatnak. Kemény ételek, vagy cukorkák rágcsálása, törött fogak, a rosszul záródó fogsor, fogágy betegségek, éjszakai fogcsikorgatás, fogösszeszorítás is a fogzománc elvékonyodásához vezethet, ahogyan a reflux és a bulimia is a gyomortartalom nyelőcsőbe történő visszaáramlása következtében. 

A fogérzékenység tüneteit ugyan enyhíthetjük házi praktikákkal, de a kiváltó okot, a problémát nem tudjuk megszüntetni. Ha ez az állapot huzamosabb ideig kezeletlenül vagy rosszul kezelve áll fenn, az komoly fogíny- és fogmegbetegedésekhez vezethet, amelyek végül a fogak elvesztésével is járhatnak. Az érzékeny fogakat szakorvossal kell kezeltetni, aki a tüneti kezelés részeként többek között helyileg próbálja megszüntetni az érzékenységet, és fogkrémeket, szájöblítőket javasolhat, valamint erősebb vagy gyakori fájdalmaknál magas fluoridtartalmú, speciális lakkokat alkalmazhat.

A fogérzékenység problémájának megszüntetése érdekében annyit tehetünk, hogy helyes fogmosási technikát sajátítunk el. Például az erős sörtéjű fogkefe helyett puhát használunk, a vízszintes súroló technikát pedig felváltjuk körkörös technikával. Arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy a fogközök is helyesen és rendszeresen legyenek tisztítva, ehhez pedig kiváló eszköz a fogselyem. A fogak erősítése is elsődleges feladat. Ennek érdekében megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint kell a szervezetünkbe juttatni. A rendszeres száj- és fogápolás elengedhetetlen mind fogaink, mind egész szervezetünk egészségének megteremtéséhez, megőrzéséhez. A mindennapos fogtisztítás ugyanis alapfeltétele annak, hogy elkerüljük a fogkőképződést, amely számos fogbetegség kiváltó oka is.

Érdemes a fogápolást természetes alapanyagokkal végezni. A kamilla hatóanyagai révén jól kezelhetők a gyulladások, a sebek, és a foghúzás utáni sebgyógyulást is gyorsítja. A csipkebogyó szintén fontos gyógynövény, amely magas C-vitamin és ásványianyag-tartalmával jelentősen hozzájárul az íny erősítéséhez. A zsályát fertőtlenítő, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatása miatt érdemes használni. Az aloe vera fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő tulajdonsága révén szintén kiváló fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration