Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az egészséges táplálkozás területén otthonosan mozgók talán már találkoztak a bioflavonoid kifejezéssel. Ezek olyan anyagok, melyek...

Az egészséges táplálkozás területén otthonosan mozgók talán már találkoztak a bioflavonoid kifejezéssel. Ezek olyan anyagok, melyek a zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, és erőteljes antioxidáns hatással rendelkeznek. A friss alapanyagokon túl a minőségi bor és étcsokoládé is gazdag bioflavonoidokban. Szerepük abban mutatkozik meg, hogy felveszik a küzdelmet a szabad gyökökkel szemben.

De mégis mik azok a szabad gyökök, és miért károsak az általános egészségi állapotra? Ezek tulajdonképpen olyan toxinok, melyek káros hatással vannak az egészséges sejtekre, és akár rákos megbetegedéshez is vezethetnek. Ez a károsító hatás az oxidatív stressz, mely ellen a bioflavonoidok fogyasztásával is sokat lehet tenni. Nem csak a betegségek kerülhetőek el ilyen módon, hanem az öregedési folyamatok is lassíthatóak.

Az allergia hatékony ellenszerei

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bioflavonoidok fogyasztása segít az allergiás megbetegedések leküzdésében. Ezek ugyanis gyakran kapcsolatot mutatnak az oxidatív stresszel. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tehát csökkenthető az allergiás reakció, sőt, akár meg is szüntethető az. Akár az asztma kialakulása is megelőzhető ilyen módon.

mik-azok-a-bioflavonoidok-16-9

Védelem az idegek számára

A szervezetben levő gyulladások és az azokkal összefüggést mutató oxidatív stressz gyakran állnak az idegrendszeri és agyi megbetegedések hátterében. A szívbetegségek kockázata szintén csökkenthető a bioflavonoidok szervezetben való jelenlétével.

Fókuszban a citrusfélék

Mint már említettük, a gyümölcsök gazdag bioflavonoid forrásnak számítanak. Leginkább a citrusféléket célszerű beiktatni a mindennapi étrendbe, akár reggelente egy pohár citromos víz formájában. Vannak olyan, bármelyik háztartásban megtalálható alapanyagok, melyek bioflavonoid tartalmuknál fogva méltán tartoznak a superfood-ok csoportjába. A brokkoli, a káposzta és a spenót tipikusan ilyennek számítanak. A zöldteában levő katechin szintén egyfajta bioflavonoid, nem véletlen, hogy sokan javasolják e teafajta fogyasztását. A filteres változat helyett megéri a szálas zöld teát előnyben részesíteni, ez ugyanis garantáltan magasabb hatóanyag tartalommal rendelkezik. Ugyan az étcsokoládé és a bor is tartalmazza az értékes mikroelemeket, ám ezek fogyasztásával érdemes óvatosan bánni.

A bioflavonoidok természetes alapanyagként járulnak hozzá a testi és szellemi egészség megőrzéséhez. Segítségükkel kiküszöbölhetőek olyan egészségügyi problémák, amelyek komoly gondot okoznak a lakosság nagy részénél. Érdekes belegondolni, hogy az oxidatív stressz és annak minden káros következménye tulajdonképpen a természet patikájával megelőzhető. Napjaink embere mégis hajlamos inkább a mesterséges alapanyagokat előnyben részesíteni a magától értetődő zöldségeknél és gyümölcsöknél. Mindenképpen megér egy próbát az étkezési szokások megreformálása, hiszen annak előnyeit már heteken belül meg lehet tapasztalni a közérzeten.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration