Mik azok a bioflavonoidok?
Kiss Anita 3 perc olvasás - 2019. december 04.
Az egészséges táplálkozás területén otthonosan mozgók talán már találkoztak a bioflavonoid kifejezéssel. Ezek olyan anyagok, melyek...
Az egészséges táplálkozás területén otthonosan mozgók talán már találkoztak a bioflavonoid kifejezéssel. Ezek olyan anyagok, melyek a zöldségekben és gyümölcsökben találhatóak meg, és erőteljes antioxidáns hatással rendelkeznek. A friss alapanyagokon túl a minőségi bor és étcsokoládé is gazdag bioflavonoidokban. Szerepük abban mutatkozik meg, hogy felveszik a küzdelmet a szabad gyökökkel szemben.
De mégis mik azok a szabad gyökök, és miért károsak az általános egészségi állapotra? Ezek tulajdonképpen olyan toxinok, melyek káros hatással vannak az egészséges sejtekre, és akár rákos megbetegedéshez is vezethetnek. Ez a károsító hatás az oxidatív stressz, mely ellen a bioflavonoidok fogyasztásával is sokat lehet tenni. Nem csak a betegségek kerülhetőek el ilyen módon, hanem az öregedési folyamatok is lassíthatóak.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy a bioflavonoidok fogyasztása segít az allergiás megbetegedések leküzdésében. Ezek ugyanis gyakran kapcsolatot mutatnak az oxidatív stresszel. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával tehát csökkenthető az allergiás reakció, sőt, akár meg is szüntethető az. Akár az asztma kialakulása is megelőzhető ilyen módon.
A szervezetben levő gyulladások és az azokkal összefüggést mutató oxidatív stressz gyakran állnak az idegrendszeri és agyi megbetegedések hátterében. A szívbetegségek kockázata szintén csökkenthető a bioflavonoidok szervezetben való jelenlétével.
Mint már említettük, a gyümölcsök gazdag bioflavonoid forrásnak számítanak. Leginkább a citrusféléket célszerű beiktatni a mindennapi étrendbe, akár reggelente egy pohár citromos víz formájában. Vannak olyan, bármelyik háztartásban megtalálható alapanyagok, melyek bioflavonoid tartalmuknál fogva méltán tartoznak a superfood-ok csoportjába. A brokkoli, a káposzta és a spenót tipikusan ilyennek számítanak. A zöldteában levő katechin szintén egyfajta bioflavonoid, nem véletlen, hogy sokan javasolják e teafajta fogyasztását. A filteres változat helyett megéri a szálas zöld teát előnyben részesíteni, ez ugyanis garantáltan magasabb hatóanyag tartalommal rendelkezik. Ugyan az étcsokoládé és a bor is tartalmazza az értékes mikroelemeket, ám ezek fogyasztásával érdemes óvatosan bánni.
A bioflavonoidok természetes alapanyagként járulnak hozzá a testi és szellemi egészség megőrzéséhez. Segítségükkel kiküszöbölhetőek olyan egészségügyi problémák, amelyek komoly gondot okoznak a lakosság nagy részénél. Érdekes belegondolni, hogy az oxidatív stressz és annak minden káros következménye tulajdonképpen a természet patikájával megelőzhető. Napjaink embere mégis hajlamos inkább a mesterséges alapanyagokat előnyben részesíteni a magától értetődő zöldségeknél és gyümölcsöknél. Mindenképpen megér egy próbát az étkezési szokások megreformálása, hiszen annak előnyeit már heteken belül meg lehet tapasztalni a közérzeten.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.