Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A csontritkulás megelőzéséhez nélkülözhetetlenek az ásványi anyagok, elsősorban a kalcium és a magnézium. Egy új kutatás szerint azonban a szelénnek is lehetnek hasonló védő hatásai.

A csontritkulás gyakori probléma, mely elsősorban a 60 éven felüli nőket érinti. Az öregedési folyamatok során a csontok regenerációs képessége lelassul, így a csontok elgyengülhetnek, a csontsűrűség csökken. Ennek a folyamatnak a következménye a csonttörések rizikójának a növekedése.

A csontritkulás kockázati tényezői között találhatunk olyanokat, melyeket nem tudunk megváltoztatni (ilyen például az életkor), másokra viszont komoly hatással vagyunk. Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, a dohányzás mellőzése mind a rizikócsökkentő tényezők közé tartozik. A csontritkulás megelőzésében a táplálkozásnak rendkívül nagy szerepe van, elsősorban a kalcium és a D-vitamin fontosságát emelik ki a szakemberek.

A legújabb kutatási eredmények szerint azonban a szelén hiánya is befolyásolhatja a csontritkulás rizikóját. A szelén nevű nyomelem számos biokémiai folyamathoz nélkülözhetetlen a szervezetünkben, így többek között az immunrendszer vagy a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Bár rendkívül kevés kell belőle, és sok állati és növényi eredetű élelmiszerben megtalálható, a szakértők szerint Európában is előfordulhat a szelénhiány, mert az élelmiszerekbe kerülő szelén mennyisége nagy mértékben függ a termőföld szeléntartalmától.

A nemrég publikált tanulmány szerzői szerint minél kevesebb szelén kerül valakinek a szervezetébe, annál valószínűbb nála a csontritkulás. Ezt közel 6300, 40 éven felüli kínai férfi és nő életmódjának és egészségének vizsgálatával állapították meg. Az összefüggés még akkor is fennállt, ha más tényezőket (pl. az életkort) is figyelembe vették.

Azt azonban nem tudták egyértelműen megmondani, milyen folyamatok állhatnak a jelenség hátterében. Lehetséges például, hogy a szelén azokra a molekuláknak a működését gátolják, melyek a csontritkulással összefüggő lebontási folyamatokat serkentik, de az is, hogy a szelén antioxidáns hatásának köszönhető, hogy csökkenti a csontritkulás rizikóját.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration