Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A C-vitamin kiemelten fontos a szervezetünk egyes folyamataihoz, így többek között az immunrendszer megfelelő működéséhez, a fertőzések kivédéséhez is. De vajon mi mindenhez szükséges még?

A C-vitamin, azaz az aszkorbinsav egyike a legnagyobb mennyiségben szükséges vitaminoknak, és mára a legtöbbek által szedett étrendkiegészítők egyikévé vált. Mi, magyarok különösen kezel érezzük magunkhoz, hiszen Nobel-díjat érő felfedezést jelentett az előállítása Szent-Györgyi Albert számára. Az pedig már történelem, hogy nem citromból, hanem paprikából sikerült az akkor még hexuronsavnak nevezett vitamint elsőként kivonnia.

A C-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik számos enzim és fehérje előállításában, azaz szintézisében. Erős antioxidáns, véd az oxidatív stressz ellen, amelyet az úgynevezett szabad gyökök károsító hatása fejt ki szervezetünkre. A kutatók szerint ez a folyamat áll a bőr és a kötőszövetek öregedése mellett néhány más probléma hátterében is, mint például szív- és érrendszeri betegségek, rákmegelőző állapotok esetén, bár ez nem minden esetben igazolható még teljes mértékben.

A C-vitamin és az immunrendszer

Az immunrendszerünk egészséges működésében fontos szerep jut a C-vitaminnak. Egyrészt erősíti a sejtek falát, így nehezebben hatolnak át rajtuk a kórokozók, másrészt – és ez az erősebb hatás – serkenti a fehérvérsejtek működését, sőt a képződésükre is hatással van. A fehérvérsejtek pedig az immunrendszer egyik legfontosabb vonalát képezik, így a megfelelő C-vitamin bevitel valóban segít felvenni a harcot a fertőző betegségekkel szemben.

Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

A C-vitamin vízben oldódó vitamin, azaz szervezetünk csak kismértékben tudja raktározni, a felesleg hamar kiürül, a beviteléről folyamatosan gondoskodnunk kell. Az ajánlások szerint legalább napi 90 mg C-vitaminra van szükségünk, de őszi-téli időszakban ennél több sem okozhat gondot. Fő forrásai a friss zöldségek és a gyümölcsök, ezért fontos, hogy naponta többször is kerüljön a tányérunkra ezekből. Reprezentatív hazai kutatások szerint C-vitaminból éppen a minimum-szint feletti mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe (90-100 mg/nap), ez viszont járványos időszakban, tél végén kevés lehet a szervezetünk egészséges működéséhez.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration