Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Ha sorra vennénk azokat az alapvető mikrotápanyagokat, melyek a szervezet optimális működéséhez nélkülözhetetlenek, akkor a B-vitaminok szinte biztosan vezető helyet foglalnának el. Mit kell még tudni róluk, illetve a pótlásukról?

Már csak azért is kiemelt figyelmet érdemelnek, mert vízben oldódóak, így folyamatos pótlásra szorulnak. Nem csak önmagukban járulnak hozzá az egészég megőrzéséhez, hanem elősegítik más tápanyagok, így például a magnézium felszívódását is.

Komplex pótlás szükséges

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a B-vitaminok akkor tudnak igazán hasznosulni a szervezetben, ha komplexen vannak jelen. Így tehát nem elég csak egyfajta B-vitamint pótolni, törekedni kell a komplex pótlásra. Mindez azért érdemel figyelmet, mert a hiánybetegség jelentősen képes befolyásolni a közérzetünket és így az életminőségünket is.

Szívproblémáktól a lelki tünetekig

Bár elsősorban a B6- és a B12-vitaminokról hallani, de a B1 és a B3 mellett sem mehetünk el. Már csak azért sem, mert ezek hiánya komoly betegségeket okozhat, például a beriberi névre hallgató szindrómát, mely többek között szívelégtelenséggel járhat. A krónikus B-vitamin-hiány egyébként szív- és keringési problémákhoz és idegrendszeri panaszokhoz vezethet. A B2 és a B5-vitaminok hiánya bőrbetegségek formájában jelenik meg, a B6-vitamin-hiány pedig fáradékonysághoz vezethet.

 

Nem csak szervi panaszokra számíthatunk, hanem lelki és idegrendszeri gondokra is. A hangulati ingadozások, a rosszkedv állandósulhatnak. Kevesen tudják, hogy a depresszió és a mentális problémák kiválóan kezelhetőek akár vitaminpótlással is. Mielőtt tehát a gyógyszeres megoldás mellett döntenénk, érdemes a hiánybetegségek lehetőségén is elgondolkodni.

B12-vitamin és vérszegénység

A B12-vitamin hiánya köztudottan vérszegénységet okozhat. Mivel ez a vitamin elsősorban az állati eredetű alapanyagokban található meg, ezért a vegetáriánus vagy a vegán étrendet követők fokozottan kitettek a hiánybetegségnek. A fáradékonyság mellett lelki gondok, depresszió, ingerlékenység jelentkezhet és a vérszegénységgel összefüggésben szédülés vagy egyfajta bizonytalanság érzés. Ez nem másra vezethető vissza, mint arra, hogy a sejtekhez nem jut elegendő oxigén. Rendkívül fontos tehát az ilyen hiányállapot mihamarabbi kezelése, hiszen az egész életminőséget negatívan befolyásolhatja a vitamin hiánya.

Tipp: egy étrendi javaslat vérszegénység kezelésére

Stresszkezelés B-vitaminokkal

Mivel a B-vitaminok az idegrendszer optimális működéséhez is hozzájárulnak, ezért a mindennapi stressz kezelésében kiemelt szerep jut nekik. A folyamatosan jelen levő feszültség és a feldolgozatlan stressz nagymennyiségben használja fel a szervezet mikrotápanyag-raktárait, így ilyenkor a pótlás különös jelentőséggel bír a mentális panaszok és a gyakran velük járó szédülés elkerülésére. A hiánybetegség kiküszöbölése mellett a lelki egyensúly megteremtése is rendkívül fontos. A szédülést a vitaminhiányon túl a szervezet pszichoszomatikus tünetként is generálhatja. Ennek megszüntetésében a támogató környezetnek és a stressz faktor kiiktatásának is nagy szerepe lehet.

facebook-share Megosztás