Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ha sorra vennénk azokat az alapvető mikrotápanyagokat, melyek a szervezet optimális működéséhez nélkülözhetetlenek, akkor a B-vitaminok szinte biztosan vezető helyet foglalnának el. Mit kell még tudni róluk, illetve a pótlásukról?

Már csak azért is kiemelt figyelmet érdemelnek, mert vízben oldódóak, így folyamatos pótlásra szorulnak. Nem csak önmagukban járulnak hozzá az egészég megőrzéséhez, hanem elősegítik más tápanyagok, így például a magnézium felszívódását is.

Komplex pótlás szükséges

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a B-vitaminok akkor tudnak igazán hasznosulni a szervezetben, ha komplexen vannak jelen. Így tehát nem elég csak egyfajta B-vitamint pótolni, törekedni kell a komplex pótlásra. Mindez azért érdemel figyelmet, mert a hiánybetegség jelentősen képes befolyásolni a közérzetünket és így az életminőségünket is.

Szívproblémáktól a lelki tünetekig

Bár elsősorban a B6- és a B12-vitaminokról hallani, de a B1 és a B3 mellett sem mehetünk el. Már csak azért sem, mert ezek hiánya komoly betegségeket okozhat, például a beriberi névre hallgató szindrómát, mely többek között szívelégtelenséggel járhat. A krónikus B-vitamin-hiány egyébként szív- és keringési problémákhoz és idegrendszeri panaszokhoz vezethet. A B2 és a B5-vitaminok hiánya bőrbetegségek formájában jelenik meg, a B6-vitamin-hiány pedig fáradékonysághoz vezethet.

 

Nem csak szervi panaszokra számíthatunk, hanem lelki és idegrendszeri gondokra is. A hangulati ingadozások, a rosszkedv állandósulhatnak. Kevesen tudják, hogy a depresszió és a mentális problémák kiválóan kezelhetőek akár vitaminpótlással is. Mielőtt tehát a gyógyszeres megoldás mellett döntenénk, érdemes a hiánybetegségek lehetőségén is elgondolkodni.

B12-vitamin és vérszegénység

A B12-vitamin hiánya köztudottan vérszegénységet okozhat. Mivel ez a vitamin elsősorban az állati eredetű alapanyagokban található meg, ezért a vegetáriánus vagy a vegán étrendet követők fokozottan kitettek a hiánybetegségnek. A fáradékonyság mellett lelki gondok, depresszió, ingerlékenység jelentkezhet és a vérszegénységgel összefüggésben szédülés vagy egyfajta bizonytalanság érzés. Ez nem másra vezethető vissza, mint arra, hogy a sejtekhez nem jut elegendő oxigén. Rendkívül fontos tehát az ilyen hiányállapot mihamarabbi kezelése, hiszen az egész életminőséget negatívan befolyásolhatja a vitamin hiánya.

Tipp: egy étrendi javaslat vérszegénység kezelésére

Stresszkezelés B-vitaminokkal

Mivel a B-vitaminok az idegrendszer optimális működéséhez is hozzájárulnak, ezért a mindennapi stressz kezelésében kiemelt szerep jut nekik. A folyamatosan jelen levő feszültség és a feldolgozatlan stressz nagymennyiségben használja fel a szervezet mikrotápanyag-raktárait, így ilyenkor a pótlás különös jelentőséggel bír a mentális panaszok és a gyakran velük járó szédülés elkerülésére. A hiánybetegség kiküszöbölése mellett a lelki egyensúly megteremtése is rendkívül fontos. A szédülést a vitaminhiányon túl a szervezet pszichoszomatikus tünetként is generálhatja. Ennek megszüntetésében a támogató környezetnek és a stressz faktor kiiktatásának is nagy szerepe lehet.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration