Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Már a születéstől lenne mód arra, hogy megelőzzék az 1-es típusú cukorbetegség kialakulását és életre szóló védettség alakuljon ki a betegséggel szemben - állítják szakemberek.

Porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, így életre szóló védettséget érnének el náluk - ezzel a meglepő ötlettel álltak elő brit tudósok. Az inzulin az a hormon, amely szabályozza a vér cukortartalmát, és amelynek működési zavara cukorbetegséget okoz. Az angliai kísérletbe a Berkshire, Buckinghamshire, Milton Keynes és Oxfordshire szülészeti klinikáin megforduló állapotos nőket kívánják bevonni. A több évig tartó kutatássorozat első lépéseként 30 000 újszülöttet kívánnak megvizsgálni, és megpróbálják kiszűrni azokat, akiknél genetikailag nagyobb az I-es típusú diabétesz rizikója. Az újszülött korban a gyerekek sarkából rutinszerűen vett vérminta, amelynek segítségével egészségi állapotukat mérik fel, arra is alkalmas lehet, hogy kimutassák ezeket a géneket. 

Ezután arra kérik a szülőket, hogy naponta adjanak inzulint (por formájában) a gyermeküknek hathónapos korától hároméves koráig. Mivel az inzulint szájon át veszik be, az közvetlenül nem lesz hatással a vércukorszintre. A résztvevőket rendszeresen felkeresik majd a kutatócsoport tagjai, hogy ellenőrizzék a gyermek egészségi állapotát. A kutatásban résztvevők fele igazi inzulint, a másik fele placebót kap.

Úgy vélik, a kanállal beadott inzulinpor "meg tudja edzeni" az immunrendszert, így az majd tolerálja a szervezet saját inzulintermelését, így megelőzhetővé válhat az I-es típusú cukorbetegség.

Hazánkban közel egymillió embert érint a cukorbetegség valamelyik fajtája, a betegek száma pedig évről évre rohamosan nő. Az I-es típusú diabétesz elsősorban gyermek- vagy fiatalkorúaknál jelenik meg, kialakulásának genetikai okai vannak, míg a II-es típusú cukorbetegség kialakulása legtöbbször kifejezetten az életmódunkhoz köthető, így kockázatát nagyban fokozza a nem megfelelő étrend és a mozgáshiány. A betegség megelőzéséhez napjainkban már lényegesen több információ áll rendelkezésre, legfontosabb a kockázati tényezők elkerülése, amelyben a fogantatástól számított első 1000 nap kulcsszerepet tölt be. A magzati és kisgyermekkori egészséges táplálással többek között a diabétesz kockázata is csökkenthető. 

Magyarországon 2003 és 2015 között nem csupán a felnőtt lakosság, de a gyermekek körében is megduplázódott a cukorbetegek száma, ami szoros összefüggésben áll azzal, hogy a kisgyermekek és a felnőttek étrendje nem különül el eléggé. Egy hazai, kismamák és szoptató anyukák körében készített iparági kutatás szerint a 3 év alatti gyermekek közel fele már ugyanazt fogyasztja, amit a felnőttek, a kisbabák 80 százaléka pedig már 4 hónapos korától csaknem napi rendszerességgel fogyaszt hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszert. 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration