Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egy átvirrasztott éjszaka vagy egy képernyő előtt átdolgozott nap, de akár hosszas vezetés vagy olvasás után is úgy érezhetjük, fáj, nyom, viszket, szúr a szemünk, és a látásunk sem a régi. Vajon mitől fárad el ennyire a szem?

A szemfáradtság tünetei a kor előrehaladtával felerősödnek, egyre gyakrabban fordulnak elő. De fiatalon is minden olyan tevékenység fárasztja a szemet, ami hosszas, egyirányú koncentrációt igényel. A leggyakrabban a szemgolyó nyomó, szúró, égető érzése vagy a szemviszketés, illetve súlyosabb esetben a fejfájás vagy a látás romlása hívja fel a figyelmünket arra, hogy túl régóta terheljük egyoldalúan a szemünket. Mivel azonban a szem gyakori fáradtsága egyes anyagcsere- és hormonális problémáknak is kísérőjelensége lehet, érdemes vele szemészhez fordulni, hogy kiderülhessen a pontos ok.

Másféle koncentráció

Mitől fárad el leggyakrabban a szem? Számára az a legfárasztóbb, ha szünet nélkül fókuszálunk valamire, és eközben sokszor a nedvességet adó pislogásról is megfeledkezünk. Ilyenkor a szaruhártyát borító könnyfilm nem tudja ellátni a feladatát, és megjelennek a kellemetlen, égő, szúró tünetek. A hosszas olvasás, autóvezetés, tévézés is megviseli a szemünket, különösen, ha mindezt nem megfelelő fényviszonyok mellett tesszük. A legismertebb szemfárasztó tevékenység pedig a hosszas számítógép előtti munka. A képernyőn megjelenő szöveg ráadásul nem úgy hat a szemre, mintha papíron olvasnánk – a pixeles képre ugyanis másként kell fókuszálnia. 

Pihentessük, tornáztassuk

A szemfáradtság tünetei ellen azzal tehetünk a legtöbbet, ha a fárasztó tényezők egy részét megpróbáljuk kiiktatni. A képernyő előtti munka során figyeljünk rá, hogy a monitor ne legyen túl közel a szemünkhöz, és enyhén lefelé nézzünk rá. Érdemes megfelelő betűnagyságot választanunk, hiszen a kisebb szöveg jobban megerőlteti a szemet. Amikor olvasunk, vagy a számítógépen dolgozunk, ügyeljünk a megfelelő megvilágításra. 20 perc munka után álljunk fel, és nézzünk 20 másodpercig egy tőlünk legalább 6 méterre levő tárgyat, hogy a fókuszunknak át kelljen állnia. Végezzünk rendszeresen szemtornát is, például körözzünk mindkét irányba a szemünkkel. A szemfáradtság legjobb gyógyszere a pihenés, az alvás. Napközben pedig fogyasszunk minél gyakrabban béta-karotinban és omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, répát, céklát, sütőtököt, tojást, halat. Használjunk rendszeresen műkönnyet, nedvesítő szemcseppet. Ha pedig ég, fáj, nyom a szemünk, mossuk meg hideg vízzel vagy dörzsöljük át egy kis jéggel, hogy felélénkítsük a vérkeringést. A szemre helyezett uborkaszelet is hidratáló, nedvességpótló hatású.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration