Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Egy átvirrasztott éjszaka vagy egy képernyő előtt átdolgozott nap, de akár hosszas vezetés vagy olvasás után is úgy érezhetjük, fáj, nyom, viszket, szúr a szemünk, és a látásunk sem a régi. Vajon mitől fárad el ennyire a szem?

A szemfáradtság tünetei a kor előrehaladtával felerősödnek, egyre gyakrabban fordulnak elő. De fiatalon is minden olyan tevékenység fárasztja a szemet, ami hosszas, egyirányú koncentrációt igényel. A leggyakrabban a szemgolyó nyomó, szúró, égető érzése vagy a szemviszketés, illetve súlyosabb esetben a fejfájás vagy a látás romlása hívja fel a figyelmünket arra, hogy túl régóta terheljük egyoldalúan a szemünket. Mivel azonban a szem gyakori fáradtsága egyes anyagcsere- és hormonális problémáknak is kísérőjelensége lehet, érdemes vele szemészhez fordulni, hogy kiderülhessen a pontos ok.

Másféle koncentráció

Mitől fárad el leggyakrabban a szem? Számára az a legfárasztóbb, ha szünet nélkül fókuszálunk valamire, és eközben sokszor a nedvességet adó pislogásról is megfeledkezünk. Ilyenkor a szaruhártyát borító könnyfilm nem tudja ellátni a feladatát, és megjelennek a kellemetlen, égő, szúró tünetek. A hosszas olvasás, autóvezetés, tévézés is megviseli a szemünket, különösen, ha mindezt nem megfelelő fényviszonyok mellett tesszük. A legismertebb szemfárasztó tevékenység pedig a hosszas számítógép előtti munka. A képernyőn megjelenő szöveg ráadásul nem úgy hat a szemre, mintha papíron olvasnánk – a pixeles képre ugyanis másként kell fókuszálnia. 

Pihentessük, tornáztassuk

A szemfáradtság tünetei ellen azzal tehetünk a legtöbbet, ha a fárasztó tényezők egy részét megpróbáljuk kiiktatni. A képernyő előtti munka során figyeljünk rá, hogy a monitor ne legyen túl közel a szemünkhöz, és enyhén lefelé nézzünk rá. Érdemes megfelelő betűnagyságot választanunk, hiszen a kisebb szöveg jobban megerőlteti a szemet. Amikor olvasunk, vagy a számítógépen dolgozunk, ügyeljünk a megfelelő megvilágításra. 20 perc munka után álljunk fel, és nézzünk 20 másodpercig egy tőlünk legalább 6 méterre levő tárgyat, hogy a fókuszunknak át kelljen állnia. Végezzünk rendszeresen szemtornát is, például körözzünk mindkét irányba a szemünkkel. A szemfáradtság legjobb gyógyszere a pihenés, az alvás. Napközben pedig fogyasszunk minél gyakrabban béta-karotinban és omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, répát, céklát, sütőtököt, tojást, halat. Használjunk rendszeresen műkönnyet, nedvesítő szemcseppet. Ha pedig ég, fáj, nyom a szemünk, mossuk meg hideg vízzel vagy dörzsöljük át egy kis jéggel, hogy felélénkítsük a vérkeringést. A szemre helyezett uborkaszelet is hidratáló, nedvességpótló hatású.

facebook-share Megosztás