Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Ha jól esne egy-egy hideg sör a nyári kánikulában, vagy pohár bor esténként a vacsorához, nyugodtan igyuk meg, és ne legyen lelkiismeret-furdalásunk!

Sor- es borivas lelkiismeret furdalas nelkul 16 9

Jótékony és nem annyira hízlaló a sör

Számos tanulmány igazolja, hogy a sör- és borivásnak jótékony hatásai vannak az egészségre nézve, persze csak ha mértékkel és megfelelő minőségben fogyasztjuk. A sörben például fontos vitaminok és ásványi anyagok találhatók meg, és természetes alapanyagokból, komlóból, élesztőből, malátából, és vízből készül. Tartalmaz többek között B6-vitamint, folsavat, káliumot, nátriumot, kalciumot, magnéziumot, ezáltal megelőzheti az epe- és vesekőképződést, a komlóban megtalálható anyagok pedig megakadályozzák a csontokban a kalcium lebomlását. A vesekő kialakulásának kockázatát a sörivással vizsgálatok szerint nagyjából 40%-kal csökkenthetjük. A sörben oxidációs folyamatokat gátló anyagok is vannak, így ez az ital szerepet játszik a rákkal szemben folytatott küzdelemben. Egy pohár sör kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint az ugyanakkora alkoholtartalmú fehérbor, és fele annyit, mint a vörösbor. A komlóban lévő flavonoidok elsősorban a gyomor- és bélrendszeri daganatok, a mellrák és a pajzsmirigyrák leküzdésében fontosak, de szíverősítő, és csontritkulást megelőző hatásuk is van.

A sör segíti a bélműködést, a tápanyagok felszívódását, valamint csökkenti a koleszterinszintet, amely által kisebb valószínűséggel alakul ki szív- és érrendszeri betegség. A tévhittel ellentétben a mértékletes sörfogyasztás és az elhízás között nincs összefüggés az erre irányuló kutatások szerint, a sör kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a legtöbb alkoholmentes ital. A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a sör csökkenti a vérrögök kialakulásának esélyét, és segíthet a 2-es típusú diabétesz kialakulásának megelőzésében is. Szakemberek szerint akár naponta ihatunk  sört, de természetesen csak mértékkel. A javasolt adag maximum naponta három deci, 4,5%-os alkoholtartalmú  sör.

Tovább és egészségesebben élhetnek a borivók

A mérsékelt és minőségi vörösborfogyasztás nagymértékben csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulását. Szakemberek szerint naponta férfiaknak 2-3 dl, nőknek 1-2 dl fogyasztása ajánlott ahhoz, hogy jó eséllyel elkerüljék a kardiovaszkuláris problémákat. Az sem elhanyagolható persze, hogy ezáltal a várható élettartamuk akár több mint tíz évvel hosszabb is lehet, mint azoké, akik nem isznak rendszeresen a vörös nedűből. Ezt bizonyítja az úgynevezett francia paradoxon is, amely szerint a franciák ugyan mozgásszegény életmódot élnek, és sok telített zsírsavat visznek be a szervezetükbe, mégis sokkal kisebb a körükben a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, mint az azonos táplálkozás-kultúrájú országokban. Az orvosok úgy gondolják, ennek magyarázata az, hogy Franciaországban rendkívül erősen jelen van a napi, minőségi, mértéktartó vörösborfogyasztás. A vörösborban ugyanis számos jótékony hatású vegyület található, leginkább a magas antioxidáns-tartalma miatt bír különleges szereppel. A vörösbor antioxidánsai a polifenolok, amelyek gátolják a szervezetben a szabad gyökök oxidálóhatása által bekövetkező kémiai sérüléseket, megakadályozzák az érelmeszesedés kialakulását, gyulladásgátló hatással rendelkeznek, képesek a herpeszvírus kiiktatására, valamint megvédik a szervezetet a rosszindulatú daganatos folyamatoktól is. Mindez azonban csak a minőségi és mennyiségi követelményeket figyelembe véve érvényesül, ugyanis a javasoltnál nagyobb mennyiségű, vagy az igazi szőlőt csak messziről látott borok fogyasztása éppen ellenkező, káros hatást vált ki.

A Kaliforniai Egyetem kutatói szerint a vörösborban megtalálható polifenolok gátolják az agysejteket pusztító plakkok kialakulásában szerepet játszó fehérjék képződését, és visszaszorítják a kognitív hanyatlást, azaz megelőzhetik az agyban az Alzheimer-kór során felhalmozódó, plakkokat képző toxikus rostok felépülését. Más amerikai kutatók szerint pedig a szőlő, így a vörösbor egyik alkotóeleme képes megvédeni a szemben található ereket a korral járó károsodástól. A rezveratrol néven ismert vegyület ugyanis, amelynek már korábban is öregedésgátló, valamint rákellenes hatást tulajdonítottak, megakadályozza a hibás erek kialakulását.

Eddig azt hittük, hogy csak a vörösbor fejti ki jótékony hatását, a fehérbor viszont szinte hatástalan, de amerikai kutatók bebizonyították, hogy a fehérbor ugyanannyira pozitív hatású lehet, mint a vörös változat. A vörösbor készítésénél a szőlőszemeket egészben, héjukkal együtt használják fel, és eddig úgy gondolták, hogy a szőlő héja az, amely gazdag az antioxidánsokban. A kutatási eredmények azonban azt igazolták, hogy a szőlőszemek húsában is jelen vannak ezek a vegyületek, így a fehérbor ugyanolyan jótékony folyamatokat idézhet elő a szervezetünkben, mint a vörös.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere