Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A migrén az egyszerű fejfájásnál sokkal keservesebb, több órás rohamai nagyon erősek, lüktetéssel, fényérzékenységgel, gyakran hányingerrel is járnak. Mitől speciális ez az általában féloldali fejfájás, és hogyan lehet enyhíteni?

A migrén olyan speciális fejfájás, ami rohamokban jelentkezik, egyeseknél egészen ritkán – például félévente egyszer –, másoknál gyakrabban. Átlagosan azt lehet mondani, hogy egy tipikus migrénes életét havonta kétszer-háromszor keseríti meg egy-egy roham, ami akár két-három napig is eltarthat. A fájdalom az esetek 70 százalékban féloldalas, megelőzheti úgynevezett aura is, ami általában egyfajta látászavar.

 

Speciális folyamat

A migrén tünetegyüttese csak az esetek kis részében enyhíthető hagyományos gyógyszerekkel, így például nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel. Az egyszerű fejfájásnál jól működő szerek ez esetben azért gyengébbek, mert ilyenkor a fájdalom fő oka nem gyulladás, hanem az idegrendszer, a fájdalomérző rendszer kóros aktiválódása. Ezt a folyamatot többféle ok – egyes ételek és italok, de akár az időjárás vagy a menstruáció is – beindíthatja. Bennük egyedül az a közös, hogy hatásukra nagyon megugrik egy olyan peptid (CPRG, azaz calcitonin gene-related peptide) szintje, ami az agyban amúgy normálisan is jelen van. A panaszokat az okozza, hogy ez a szintemelkedés az agykéreg működését megváltoztatja, gyulladásszerű reakciót indít el.

 

Az emiatt jelentkező panaszokat az esetek jelentős hányadában csak migrénre specifikus, jellemzően triptán hatóanyagú gyógyszerek képesek csillapítani. Ezek helyes alkalmazás mellett a háromnapos migrént 1-2 órára le tudják rövidíteni. Fontos, hogy az ilyen a készítményeket hamar, már a roham legelején bevegyük, ugyanis csak így képesek megelőzni a fejfájást okozó anyagok felszabadulását az agyban. A tenziós fejfájásnál a stratégia fordított: ott akkor kell gyógyszerekhez nyúlni, ha a kezdődő fejfájás pihenés, friss levegő és folyadékpótlás hatására sem csillapodik.

 

Gyors segítség

A migrénre kifejlesztett, triptán hatóanyagú gyógyszerekkel a rohamok általában jól csillapíthatók, de szükség esetén a terápia nem szteroid gyulladáscsökkentőkkel is kiegészíthető. Arra jellemzően nincs szükség, hogy migrénhez társuló hányást és hányingert külön enyhítsék, azt általában – ha időben beveszik őket – szintén kivédik a migrénspecifikus gyógyszerek.

 

Vannak olyan helyzetek is, amikor a roham annyira gyorsan érkezik, hogy a szájon át szedhető gyógyszerek már nem jelentenek rá megoldást. Ilyenkor az orrszprék hozhatnak gyors enyhülést, illetve létezik injekciós megoldás is.

 

A migrénellenes szerek alkalmazása mellett fontos arra is figyelni, hogy a rohamok kialakulását a lehetőségekhez mérten igyekezzünk megelőzni. Például kerüljük azokat az ételeket, amelyek jellemzően rohamot provokálnak nálunk. Ilyen lehet például a pezsgő, a vörös bor és az érett sajt, de általánosítani nem szabad, kerülni pedig csak azt kell, ami valakinél egyéni szinten – a tapasztalatok alapján – ténylegesen rohamot okoz. A provokáló faktorok kiiktatása azért fontos, mert korlátlanul a migrénellenes gyógyszereket sem lehet alkalmazni.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration