Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egy házi kedvenc nagyszerű társ lehet, ráadásul még az egészségünkre is pozitív hatással van, ha valamilyen állatkával osztjuk meg az otthonunkat: kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak és boldogabbak leszünk a közelükben.

Az emberek 90 százalékának mentálisan és érzelmileg is segített a házi kedvence átvészelni a COVID-19 járványt, az ahhoz kapcsolódó karantént, ráadásul aktívan és fitten tartotta őket – derült ki egy nemrég publikált brit kutatásból, melyben 6000-en vettek részt. (a kutatás eredményeiről itt olvashat - angol nyelven)

Azt régóta tudjuk, hogy a házi kedvencek milyen jó hatással vannak ránk. Az állatok ráadásul rendkívüli stresszcsökkentő képességekkel is bírnak, így segíthetnek megőrizni vagy visszanyerni a nyugalmunkat egy feszült időszakban. Az állatokkal töltött idő, a kedvencek dédelgetése vagy a velük való játék csökkenti a vérnyomást, és a vérben mérhető stresszhormonok szintjét. Más, pozitív hatású hormonok, például az oxitocin, az endorfin és a dopamin szintje azonban növekszik, ezek pedig nyugtatóan hatnak ránk, kiegyensúlyozottabbnak, lelkesebbnek és motiváltabbnak érezhetjük magunkat.

A konkrét fizikai hatások mellett a házi kedvencek más módon is támogathatják a lelki egészséget. Az állatka gondozásával járó felelősség még akkor is értelmet adhat a napnak, ha valaki nagyon rosszkedvű vagy szomorú. Sok állat (leginkább jellemzően a kutyák) igénylik a közös mozgást, sétát, ezzel pedig a gazdik is egészségesebb szokásokat vesznek fel. Arról nem is beszélve, hogy egy kis kedvenc segíthet megtalálni a hasonlóan gondolkodó, hasonló érdeklődésű embereket, ezzel pedig kevésbé érezhetjük magányosnak magunkat.

A kutatásokból az is kiderült, hogy a kis kedvencek mentális egészségre gyakorolt pozitív hatása független attól, milyen állatot tartunk, Egy tengerimalac (bár igazából párban kell őket tartani) legalább olyan értékes társ lehet, mint egy kutya, sőt még az akvárium is rendkívül nyugtató hatással lehet ránk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration