Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A drogériákban és patikákban egymást érik a fogkrémek, a termékek közül nehéz választani. Milyen szempontok szerint döntsük el, hogy melyik a legideálisabb?

A fogak egészségének megőrzését leginkább a fluoridos fogkrémek segítik, emiatt szerencsés ezek közül választani. A fluorid azért jó, mert ellenállóbbá teszi a fogzománcot, megvédi a baktériumoktól és savas hatásoktól, segítve ezzel megelőzni a fogszuvasodást, vagy akár meg is állítani a már elkezdődött folyamatot. Több tanulmány is bizonyította, hogy az aminfluoridot tartalmazó fogkrémek a kezdődő fogszuvasodás visszafordítására is képesek lehetnek.

A fluoridtartalmat ppm-ban adják meg, ami az egész egymilliomod részét jelenti. Ez alapján egy hat év alatti gyermeknek szánt 500 ppm-es fogkrém 0,05 százalék fluoridot tartalmaz, míg a hat éven felüliek 1000-1500 ppm-es fogkréme 0,1-0,15 százalékot.

Mi legyen a gyerekkel?

Ugyan a gyerekkori fluoridhasználat szükségességéről megoszlanak a vélemények, az mindenképpen veszélyes, ha a kicsik lenyelik a sok fluoridot tartalmazó felnőtt fogpasztát – emiatt kell nekik külön gyerekfogkrémet venni. Ezek közt van olyan, amely tartalmaz egy kevés fluoridot, és olyan is, amelyik egyáltalán nem. Erre az anyagra igazából csak akkor van szükség, amikor a fogakat már túl gyakran és hosszú ideig éri savas hatás. A fogkrémek fluoridtartalma – ha azokat normál mennyiségben és megfelelő módon használják – a gyerekeknél nem okoz egészségkárosodást. Arra viszont figyelni kell, hogy a kicsi csak akkor használjon ilyet, ha már nem nyeli le. Emiatt fontos, hogy ilyen fogkrémet csak olyan gyerek kapjon, aki már képes öblíteni, köpni.

Ha az íny problémás

Felnőtteknél más szempontokat is figyelembe kell venni, gyakoriak például az ínyproblémák. Ilyenkor a speciális, ínygyulladás elleni fogkrémeket közül érdemes választani. Ezeket elsősorban akkor ajánlják, ha valakinek visszahúzódott a fogínye, fognyaki kopásai vannak, esetleg vérzik az ínye is. Ilyenkor hasznosak a speciális ásványi sókat és gyógynövényeket tartalmazó fogpaszták. Ezek hatóanyagai segítenek megnyugtatni az ínyt, csökkenteni a gyulladást. Ha valakinek a fogai érzékenyek a fájdalomra is, érdemes úgynevezett szenzitív fogkrémet választani. Ezek enyhítik a panaszokat, sőt akár meg is szüntethetik azokat.

Változhat a szín?

Sok fogkrémeket neveznek fehérítő hatásúnak, de csodát egyiktől sem szabad várni. Ezek jellemzően csak olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek segíthetnek eltávolítani és megelőzni a fogak elszíneződéseit, de az eredeti árnyalatot nem teszik világosabbá. Inkább csak akkor jók, ha valaki már átesett fehérítési kúrán: ilyenkor ezek a fogpaszták ki tudják tolni a professzionális eljárások egy-három éves időszakra szóló hatását.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration