Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Kínos pillanatokat okozhat, ha valakinek kellemetlen szagú a szája. Fontos azonban tudni, hogy ez a probléma nem minden esetben vezethető vissza az elhanyagolt szájápolásra. A szájszag súlyosabb betegségek tünete is lehet!

Rendkívül kellemetlen, ha valakinek rossz szagú a lehelete. Sajnos sok esetben nem is igazán veszi ezt észre az érintett, általában mások jelzik ezt neki – néha finomabban, néha durvábban. Természetesen, sok esetben a kellemetlen szájszag egyszerűen kezelhető, egy gyors fogmosással vagy egy mentolos rágógumival. De miért is alakul ki ez a panasz? 

A szájszagot a szájüreg nyálkahártyáján, az ínyen, a nyelven található baktériumok okozzák. Ezek a mikrobák a szájflóra természetes részét képezik, általában nem okoznak betegséget, sőt jelenlétük tulajdonképpen nélkülözhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. A baktériumok kezdik el az elfogyasztott táplálék feldolgozását. Azonban ennek a folyamatnak a melléktermékei olyan kénvegyületek lehetnek, melyeknek bizony nem igazán rózsás az illata. Előfordulhat, hogy száj mikroflórájának érzékeny egyensúlya felborul, és bizonyos baktériumok elszaporodhatnak a szájüregben. Ennek következménye lehet a kellemetlen szagú vegyületek mennyiségének növekedése, vagyis a kellemetlen szájszag is. 

A bűzös lehelet azonban nem minden esetben vezethető vissza az elhanyagolt szájápolásra, a fogmosás hiányára! A szájüregben akkor is elszaporodhatnak a káros baktériumok, ha a száj nyálkahártyája túlságosan kiszárad. Ezt okozhatja a dohányzás, az alkoholfogyasztás, sőt még egy egyszerű megfázás is. Előfordulhat például, hogy az állandó, kellemetlen szájszag a horkolásra vagy az alvási apnoéra vezethető vissza, ezek a problémák általában azzal járnak, hogy az érintett nyitott szájjal alszik, így a száj nyálkahártyája jobban kiszárad reggelre. 

Nem minden esetben található a kellemetlen szájszag forrása magában a szájüregben. Bűzös leheletet okozhat többek között a mandulagyulladás, a refluxbetegség, a cukorbetegség vagy a krónikus májproblémák. Bár a szájszagot önmagában nem lehet diagnosztizálásra használni, ha valakinek a helyes szájápolási szokások és a rendszeres fogorvosi ellenőrzések dacára is kellemetlen a lehelete, mindenképpen érdemes egy alapos kivizsgáláson részt vennie!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration