Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

A körömgombát igen könnyen beszerzi az ember, megszabadulni tőle viszont nem olyan egyszerű. 

Alattomos es bosszanto fertozes - A koromgomba 16 9

Észrevétlenül támad ott, ahol nem is gondolnánk

A gombák ragaszkodó, fertőző betegséget okozó kórokozók, amelyek egy csoportja, a dermatophyták a bőrt, a hajat, a szőrzetet (pl. a szakállat) és a körmöt támadják meg. Általában nem hatolnak be mélyebben a szövetekbe, de fájdalmas, nehezen gyógyuló gyulladásokat is okozhatnak, például a körömágynál. A gombás fertőzés tünetei lassan alakulnak ki, ezért a korai észlelés és kezelés a siker legbiztosabb záloga a kiirtásukban.

A nyilvános öltözőkben, uszodákban, strandokon előszeretettel terjednek a gombás fertőzések. Ezért ilyen helyeken csak saját papucsban mászkáljuk, és saját törölközővel ajánlott tisztálkodni. A meleg, párás helyeket kedvelő gombák pillanatok alatt képesek megfertőzni bárkit. Előfordulhat ez a manikűrösnél, pedikűrösnél is, hiszen nem kellően fertőtlenített eszközök átvihetik a gombákat egyik emberről a másikra, főleg akkor, ha a kézen, lábon sérülés található!

A körmök a leginkább kitettek az időjárás, a hőmérséklet, a nedvesség, a kémiai anyagok, a fertőzések, vagy éppen a munkavégzés, sportolás közbeni sérülések veszélyeinek. Számos betegség és banális, hétköznapi sérülés is befolyásolhatja a körmök állapotát, amelyeket így könnyen megtámadnak a kórokozók. A 60 éven felüliek és a gyermekek a legveszélyeztetettebbek, akiknek koruknál fogva már vagy még nem tökéletes az immunrendszerük. A legyengült immunrendszerű betegekre is érvényes ez, akik képtelenek a támadó kórokozókkal érdemben felvenni a harcot. A cukorbetegek különösen veszélyeztetett csoportot alkotnak, a fokozott izzadásra hajlamos emberekkel együtt.

Ragaszkodó, de meg lehet válni tőle

A körömgomba magától nem múlik el, sőt, terjed, ezért az első gyanús jel észlelésekor máris forduljunk orvoshoz vagy gyógyszerészhez. A patikák gomba elleni szerek egész sorát kínálják. A diagnózis pontos felállításához azonban kérjük bőrgyógyász segítségét, aki az érintett rész megvizsgálásával, esetleg laborvizsgálattal, tesztekkel állapítja meg a fertőzés jellegét. A gyógyítás részeként rendelt gombaellenes gyógyszert csak orvosi ellenőrzés mellett szabad alkalmazni, ugyanis komoly mellékhatásokkal járhat a használata. Szív- és májkárosodás lehet a következménye ezeknek a szereknek, mégis szükségesek a gyógyulás érdekében. Kismamák számára a terhesség és a szoptatás ideje alatt tilos e gyógyszerek szedése.

A fertőzés megelőzése érdekében az odafigyeléssel és a megfelelő higiénia betartásával lehet a legtöbbet tenni. A meleg, párás helyeken dolgozók használjanak jól szellőző lábbelit, pamut zoknit, esetleg ezeket napközben is cseréljék szárazra. A használt cipőt, szandált legalább 24 órán át szellőztessék száraz, jól szellőző helyen, a zoknit fertőtlenítő oldatban mossák ki. Fertőtlenítő spray kapható a cipők belső felének sterilizálására is. Sportolók vagy egész nap egy cipőben járók olyan szellőző lábbelit válasszanak, amelynek használata megóv a gombásodástól. Közösségi helyiségekben elővigyázatosan használják a vizes blokkokat, csak saját tisztálkodó szereket használjanak.

A már kiirtottnak gondolt vagy ki is irtott körömgomba sajnos gyakran a kezelés után is visszatér, ha nem tartjuk be a távoltartásához szükséges óvintézkedéseket. A valamilyen oknál fogva benőtt körmöt is mielőbb meg kell mutatni orvosnak, hogy időben megelőzhető legyen a gombásodás.

facebook-share Megosztás