Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Sok esetben jelenhet meg hajhullás, de télen különösen gyakori e probléma, amikor szervezetünk kimerül. Természetes megoldásokkal azonban...

Hajhullas Termeszetesen lekuzdjuk 16 9Sok esetben jelenhet meg hajhullás, de télen különösen gyakori e probléma, amikor szervezetünk kimerül. Természetes megoldásokkal azonban kivédhető és kezelhető e probléma.

A hajhullás egyik leggyakoribb és legveszélytelenebb oka a vitamin- és ásványi anyaghiány. A hiányállapot szinte azonnal megmutatkozik a hajon, amely fénytelen, fakó, töredezett lesz, és sokkal jobban hullik, mint normális esetben. Az A-, B-, C- és E-vitaminok, valamint a vas, a réz és a cink pótlásával azonban pár hét alatt újra egészségessé tehetjük hajkoronánkat. A hajhullás másik leggyakoribb oka a várandósság. Nemcsak a kilenc hónap alatt, hanem a szülést követő hónapokban, a szoptatás alatt is több hajszálat veszíthetünk, mint szoktunk. Ennek oka is legtöbbször a vitamin- és ásványi anyag hiányban keresendő. A különböző, terhesség alatt szedhető vitaminok segítségével azonban ez megelőzhető. Súlyos vagy hosszú ideig tartó betegségek alatt, valamint lázas állapotok után, de akár egy rossz fog miatt is könnyen kialakulhat a hajhullás, hiszen ilyenkor legyengül a szervezet, kimerül az energiaraktár, amelyet fel kell tölteni. Különböző gyógyszerek, például antidepresszánsok, fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók vagy magas vérnyomás elleni szerek szintén hajhullást generálhatnak, de a túl magas A-vitamin tartalmú étrend kiegészítőkkel is óvatosan kell bánni. A hajhullásos esetek több mint felének a genetika áll a hátterében, ez ugyanis öröklődik. Komoly betegségek is állhatnak a hajhullás hátterében. Így például felszívódási zavarok, bélbetegségek, például Crohn betegség vagy Colitis ulcerosa, valamint pajzsmirigy gondok.  Ha azt vesszük észre, hogy nagyobb mennyiségű hajunk hullik ki, érdemes mielőbb felkeresni az orvosunkat.  

Hajhullásról abban az esetben beszélünk, ha 150 szálnál nagyobb mennyiségben veszítjük el hajunkat naponta. Az erős haj az egészséges hajhagymánál kezdődik, amelyeknek sok tápanyagra van szükségük, hogy a hajszálak folyamatosan növekedni tudjanak. A haj egészségéhez elengedhetetlen a H-, az A- és a B-vitamin. A H- és a B-vitaminok megtalálhatók többek között a hüvelyesekben, a belsőségekben, azaz a májban, a vesében, a tejben, a szójában, a földi mogyoróban, a csiperkegombában, a búzacsírában, a tojássárgájában és az élesztőben. A H-vitamin a fehérje anyagcserében vesz részt, és azt biztosítja, hogy hajunk erős és fényes legyen. A-vitamint tartalmaz a vaj, a zsíros sajtok és a zöldségek közül például a sárgarépa, a spenót, a káposzta, a brokkoli és a cikória. Szükség van emellett még nyomelemekre is, mint a vas vagy a cink.   

Gyógynövényeket is sikeresen bevethetünk a hajhullás megszüntetése érdekében. A csalán az egyik legismertebb és legnépszerűbb hajhullást csökkentő, hajerősítő gyógynövény. A csalánfőzet kitűnő gyógyír hajhullás ellen, mivel hatására fokozódik a fejbőr vérkeringése, így a haj plusz tápanyaghoz jut. A mezei zsurló magas kovasav és szilíciumtartalmánál fogva a köröm-és hajerősítőként is előszeretettel használják. Több hajhullás elleni termék összetevője, mivel e két anyag fokozza a hajas fejbőr vérellátását.Leginkább a kor okozta hajhulláson segít, hiszen az öregedéssel együtt járó alacsonyabb ösztrogénszint csökkenti a szervezet szilícium felvevő képességét.  A borsmenta a hajzsírosodás és a hajhullás csökkentése érdekében alkalmazható, mivel serkenti a vérkeringést, illetve csökkenti a gyulladásokat és a fertőzéseket. A rozmaring hajnövekedést serkentő tulajdonsága már régen ismert, ráadásul nemcsak csökkenti a hajvesztést, hanem a hajnövekedést is serkenti. Erősebb, csillogóbb hajat kölcsönöz. Az Aloe Vera belsőleg és külsőleg is használható számos egészségügyi problémára. Korpásodás, hajhullás esetén is eredményes az alkalmazása, mivel amellett, hogy gombaölő, és korpaellenes hatású, visszaállítja a hajas fejbőr pH-ját, fokozza a vérkeringést, és plusz tápanyagot szolgáltat a hajhagymáknak.    

Írta: Kármán Nikola

facebook-share Megosztás