Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az immunrendszer megfelelő működésében az egészséges bélflóra is szerepet játszik, az ott élő mikroorganizmusok elengedhetetlenek ahhoz, hogy védekezni tudjunk a betegségek ellen.

A szervezetünk normális esetben születéskor találkozik először baktériumokkal, a felnőtteknél tipikus bélflóra pedig 2-3 éves korra alakul ki. Ennek mikroorganizmusai jótékonyan hatnak az immunrendszerre, termelnek antibakteriális anyagokat és olyanokat is, amelyek a bél hámsejtjeinek adnak energiát.

Szerepet játszik a bélflóra a számunkra alapvetően emészthetetlen anyagok – például a rostok – bizonyos mértékű bontásában, a toxinok eltávolításában, segíti a magnézium és a kalcium, valamint a vas felszívódását, egyes vitaminok szintézisét. Az immunrendszert a baktériumok ily módon is támogatják, de a legfontosabb szerepük az, hogy "lenyomják" a bélrendszerbe kerülő kórokozó baktériumokat.

Összességében a bélflóra hatással van szinte minden élettani folyamatunkra. Ha az egyensúlya felborul, nemcsak hasmenés és puffadás, fáradékonyság és levertség jelentkezhet, hanem gyengülhet a szervezet védekezőképessége is. Ilyen állapot legnagyobb eséllyel akkor áll elő, ha valamilyen antibiotikumot fogyasztunk, a bélflóra regenerálására ilyenkor még inkább figyelni kell. Hogyan tehetjük ezt meg? Már egy kanál élőflórás joghurtban, kefirben milliárdos nagyságú probiotikumot találunk, de rengeteg jótékony baktériumtörzs található az érlelt sajtban, a savanyú káposztában és a kovászos uborkában is.

Menekül a hasmenés

A probiotikumok nemcsak az antibiotikumok okozta hasmenésnél hasznosak, hanem az egyszerű akut tüneteknél, sőt megelőzésre is. Ha utazás előtt szedjük, akkor segíthetnek elkerülni az utazók hasmenése néven ismert tüneteket.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration