Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Az immunrendszer megfelelő működésében az egészséges bélflóra is szerepet játszik, az ott élő mikroorganizmusok elengedhetetlenek ahhoz, hogy védekezni tudjunk a betegségek ellen.

A szervezetünk normális esetben születéskor találkozik először baktériumokkal, a felnőtteknél tipikus bélflóra pedig 2-3 éves korra alakul ki. Ennek mikroorganizmusai jótékonyan hatnak az immunrendszerre, termelnek antibakteriális anyagokat és olyanokat is, amelyek a bél hámsejtjeinek adnak energiát.

Szerepet játszik a bélflóra a számunkra alapvetően emészthetetlen anyagok – például a rostok – bizonyos mértékű bontásában, a toxinok eltávolításában, segíti a magnézium és a kalcium, valamint a vas felszívódását, egyes vitaminok szintézisét. Az immunrendszert a baktériumok ily módon is támogatják, de a legfontosabb szerepük az, hogy "lenyomják" a bélrendszerbe kerülő kórokozó baktériumokat.

Összességében a bélflóra hatással van szinte minden élettani folyamatunkra. Ha az egyensúlya felborul, nemcsak hasmenés és puffadás, fáradékonyság és levertség jelentkezhet, hanem gyengülhet a szervezet védekezőképessége is. Ilyen állapot legnagyobb eséllyel akkor áll elő, ha valamilyen antibiotikumot fogyasztunk, a bélflóra regenerálására ilyenkor még inkább figyelni kell. Hogyan tehetjük ezt meg? Már egy kanál élőflórás joghurtban, kefirben milliárdos nagyságú probiotikumot találunk, de rengeteg jótékony baktériumtörzs található az érlelt sajtban, a savanyú káposztában és a kovászos uborkában is.

Menekül a hasmenés

A probiotikumok nemcsak az antibiotikumok okozta hasmenésnél hasznosak, hanem az egyszerű akut tüneteknél, sőt megelőzésre is. Ha utazás előtt szedjük, akkor segíthetnek elkerülni az utazók hasmenése néven ismert tüneteket.

facebook-share Megosztás