Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Amikor az egészséges életmód útjára lépünk, az első, melytől egyértelműen és lehetőleg gyorsan szabadulnunk kell, a fehér cukor. Szerencsére, egyre több cukorhelyettesítőből választhatunk.

Nézzük most a tényeket a nyírfacukorról, melyről számtalan tévhit és legenda kering.

A xylitol, a xylit és a nyírfacukor

A xylitol egy cukoralkohol, mely megtalálható gyümölcsökben (például a szilvában is), zöldségekben, de kisebb mennyiségben még az emberi szervezet, a máj is termeli. Fehér, kristályos külsejű cukor, mely első ránézésére nem sokban különbözik a hagyományos kristálycukortól. A xylitol szénhidráttartalma 75%-kal alacsonyabb, mint a cukoré, többek közt ezért is alkalmazzák előszeretettel fogyni vágyók, illetve cukorbetegek, Candida-diétát követők, a paleolit táplálkozás hívei, és azok, akik egyszerűen csak egészségesebben szeretnének étkezni.

A xylitolt az 1940-es években Finnországban nyírfából vonták ki, innen maradt rajta a nyírfacukor elnevezés, azonban a vegyület ugyanúgy kinyerhető kukoricacsutkából vagy bükkfából is, sőt, először 1891-ben a vegyület bükkfából került kinyerésre Hermann Emil Fischer, német Nobel-díjas kémikus által.

Nagyipari előállítása tehát kukoricából, nyírfából, bükkfából, vagy bármilyen cellulóz-tartalmú növényből történhet.

Téves tehát az a feltételezés, hogy a xylitolnak nyírfából kell készülnie. Természetesen a vegyszermentes életre törekvőknek a kukoricából kivont xylitollal szemben komoly aggályaik vannak, hiszen a kukorica az egyik leggyakoribb növény, mely génmódosított formában kerülhet az élelmiszerboltok polcaira. Így a nem nyírfacukorból készült xylit veszélye legfőképpen ez utóbbiból fakad, hiszen maga a vegyület, bárhonnan is vonják ki, ugyanaz a vegyület marad.

A xylitol hatásai

A xylit kedvelt módja az ételek édesítésének, hiszen édesítő hatása megegyezik a cukoréval, nincs utóíze, mint például a steviának, a glikémiás indexe pedig alacsony, így cukorbetegek is fogyaszthatják. A vékonybélben csak az elfogyasztott mennyiség negyede, maximum fele szívódik fel, a többi a vastagbélbe kerül, ahol a nagy mennyiségben fogyasztott xylit hasmenést, gázosodást idézhet elő az arra érzékenyeknél. Érdemes kis dózisokban fogyasztani, és ha hozzá szeretnénk szoktatni bélrendszerünket, és fokozatosan növelni az adagot, így elkerülhető például a fentebb említett hasmenés is.

A xylit csökkenti a vastagbél pH-értékét, antibakteriális hatású, gátolja egyes káros, és támogatja egyes jótékony baktériumok elszaporodását, szerkezetének köszönhetően pedig megakadályozza bizonyos baktériumok megtapadását és elszaporodását az orr és a torok területén is. 

A xylitet tehát fogyaszthatják cukorbetegek, inzulinproblémákkal küszködők, a valódi nyírfából kivont xylitet pedig a Candida-diéta alatt is bátran fogyaszthatjuk.

A xylit édesítéshez, főzéshez, sütéshez, befőzéshez is kiválóan használható. Ugyanakkor antibakteriális hatása miatt kelt tésztákhoz, élesztős ételekhez nem használható, valamint karamellizálni sem lehet.

Mértékkel, és persze a megfelelő tanúsítványok kikérésével, mint például kukoricából kivont xylit esetén a GMO-mentes tanúsítvány, a xylit kiváló alternatívája lehet a fehér cukornak.

A xylitol és a fogak

A xylit amerikai kutatások szerint az egyik legkedvezőbb hatású édesítőszer a fogak szempontjából. Állításuk szerint a xylitet a szájban fellelhető baktériumok nem képesek felhasználni a fogszuvasodást okozó savak termeléséhez, ezért a cukros termékeknél mindenképpen sokkal célszerűbb lehet xylittel ízesítettet választani.

A xylit ezen kívül csökkenti a szájszárazságot, a lepedékképződést, és segítségével könnyebben beépülnek a fogzománcba az ásványi anyagok.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration