Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A kiszáradás bármikor bárkit fenyegethet, de nyáron nagyobb eséllyel alakulhat ki ez az életveszélyes probléma.

Elozzuk meg a kiszaradast a nyari kanikulaban 16 9

A vízfogyasztás alapvetően szükséges az élethez, ezért a kiszáradás életveszélyes lehet, különösen a  csecsemők és az idősek esetében. Az emberi test túlnyomórészt vízből áll. A víz élettani szerepe rendkívül sokrétű. Biztosítja a vérkeringést, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok oldását, felszívódását és szállítását, befolyásolja a vér összetételét, segít fenntartani a szervezet állandó belső hőmérsékletét, és még sorolhatnánk. Az emberi szervezet vízháztartását idegi és hormonális mechanizmusok szabályozzák. Naponta nagyjából 2,4 liter víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amelyet pótolnunk kell. Ennek a napi folyadékszükségletünknek a felét táplálékokkal, másik felét víz formájában vesszük magunkhoz. Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet, amelynek során anyagcsere-termékeket is felvesz, majd tovább viszi ezeket, méregtelenítve ezzel a szervezetet.

Az életkor előrehaladtával azonban a víz aránya csökken a szervezetben, ezért nagyon fontos a megfelelő vízpótlás. Más italok nem pótolják a vizet, sőt ezen italok akár arra is kényszeríthetik a szervezetet, hogy nagy mennyiségű vizet adjon le. A tiszta eredetű, természetes ásványvíz vagy a jó minőségű csapvíz a biológiai vízigény kielégítésére a legalkalmasabb. Az ásványvíz nemcsak finom és kiváló szomjoltó, hanem számos fontos ásványi anyagot és nyomelemet is tartalmaz. Így például kalciumot, kloridot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, vasat, jódot, lítiumot, mangánt, szilíciumot és cinket. 

Ha valaki nem iszik eleget, azzal nemcsak a veszélyes kiszáradást kockáztatja, hanem azt is, hogy különböző betegségek rizikója megnő nála, esetleg a már meglévő betegségek tünetei felerősödnek. Ezek közé a problémák közé tartoznak a szívbetegségek, az elhízottság, a cukorbetegség, a reumás ízületi gyulladás, a gyomorfekély, a magas vérnyomás, a szklerózis multiplex, sőt  az Alzheimer-kór vagy a különféle daganatok is összefügghetnek azzal, ha nem iszik eleget valaki. 

A gyerekek többsége nagyon kevés vizet fogyaszt naponta, ezáltal komoly veszélyeknek vannak kitéve. Már az enyhe dehidratáció is rossz hatással van a pszichés funkciókra, kimerültséget, izomgyengeséget, fejfájást és szájszárazságot okozhat. Babakorban a hidratáltság kismértékű csökkenése is rövid időn belül súlyos egészségügyi problémákat okoz, mivel a gyerekek anyagcseréje gyorsabb, mint a felnőtteké. Ha a folyadékvesztés mennyisége nagyobb, mint a folyadékpótlás mértéke, akkor létrejön a kiszáradás, amelynek számos tünete van. Csecsemőknél a kiszáradás leglátványosabb jele, hogy a kutacs behorpad, a szemgolyók beesnek, illetve görcsroham léphet fel, de előfordulhat látászavar vagy eszméletvesztés is. Nagyon súlyos esetben vesekárosodás léphet fel és sokkot kaphatnak, így ha nem kezelik azonnal e problémát, a kicsi életveszélyes állapotba kerülhet és meghalhat.

Jó azonban odafigyelni, mert a nagy mennyiségű vízfogyasztásának negatív hatásai is lehetnek. A túlzott vízfelvétel káros lehet a vesékre, a keringésre nézve, és vízmérgezést okozhat. Szakemberek szerint felnőtteknek 5-6 dl folyadéknál többet egyszerre nem szabad meginniuk, mert a hirtelen túl nagy mennyiségű víz bevitelétől vízmérgezést kapható, amelynek akár végzetes kimenetele is lehet. A túlzott vízivás ugyanis a hiponatrémia veszélyét hordozza magában. Ilyenkor a szervezetben található nátrium túlságosan felhígul, ami bódultságot, émelygést, görcsöt vagy akár kómát is eredményezhet. Ausztrál kutatóknak sikerült felfedniük a szervezet folyadékbevitelét szabályozó mechanizmust, amely megóvja az embert az akár halálos kimenetelű vízmérgezést is okozó túlivástól. A szakemberek szerint túlzott folyadékbevitel esetén az agy gátolja a nyelési reflexet, hogy fenntartsa a szervezet pontosan szabályozott vízháztartását.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration