Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Nyáron hamar szomjasak leszünk, így még az is jobban odafigyel arra, hogy eleget igyon, aki télen kevésbé foglalkozik ezzel a kérdéssel – viszont hibák még így is csúszhatnak a folyadékpótlásba. Mire kell ügyelni kánikulában, és mivel a legjobb megtölteni az üres poharat?

Nyáron sokat izzadunk, emiatt rengeteg vizet veszítünk (testünk így tud megszabadulni a felesleges hőtől), így a megfelelő folyadékpótlás kulcskérdés. Otthon ez egyszerűen megoldható, hiszen vizet bármikor ihatunk, készíthetünk hideg teákat, limonádékat is. Utazás vagy munka közben a helyzet már nehezebb, ilyenkor mindig jó, ha kulacsban viszünk magunkkal valamilyen folyadékot, leginkább tiszta vizet vagy szénsavmentes ásványvizet, és abból gyakorta kortyolunk. Szintén fontos ez sportolás, kerékpározás közben, de akár futásnál is. Aki hosszabb távokat kocog, az jó, ha eleve olyan övtáskát vagy hátizsákot szerez be, ami kulacstartóként is funkcionál. Fontos, hogy magát a szomjúságérzetet soha ne várjuk meg, mindig igyunk az előtt, hogy jelentkezne.

Mérsékelt melegben is legalább 2 liter kell

Még normál hőmérsékleti viszonyok között is jól tesszük, ha óránként egy-két pohár vizet megiszunk. A felnőtt férfiaknak naponta nagyjából 2,5 liter folyadékra van szükségük, míg a nőknek 2 literre, nagy melegben pedig ennél jóval többre, akár 3-4 literre is. Figyelni kell arra is, hogy ennek legnagyobb hányada víz legyen, ne pedig gyümölcslé, cukros limonádé, vagy a cukrozott üdítőkkel egy kategóriába tartozó, ízesített, alkoholmentes sör. Utóbbiak nagyon kellemesek és frissítőek, de rengeteg bennük a cukor, és azzal együtt a kalória. A szénsavas üdítők, alkohol- vagy koffein tartalmú italok szintén rossz választásnak számítanak, folyadékpótlásra ezek sem ajánlhatók. Azt ugyanakkor jó tudni, hogy a teljes folyadékfogyasztásba az ételek, élelmiszerek víztartalma beleszámít, így jó magas víztartalmú gyümölcsöket, krémleveseket is enni.

Árulkodó színek

Arról, hogy a folyadékfogyasztásunk rendben van, egy egyszerű teszttel magunk is meggyőződhetünk. Ehhez elég megnézni a vizelet színét, ami ideális esetben szalmasárga és áttetsző. Ha picit barnásabbnak látjuk, akkor érdemes hamar pótolni az elveszett folyadékot. Intő jel az is, ha azt érezzük, kiszáradt a szánk. A gyerekekre külön kell figyelni, ugyanis egészen pici korukban még nem képesek jelezni a szomjóságot. Náluk az lehet árulkodó jel, ha dekoncentrálttá, nyűgössé válnak. Az idősekre szintén jobban kell vigyázni, a kiszáradásra ők is érzékenyebbek, mint az amúgy egészséges felnőttek.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration