Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Fogaink számára egyáltalán nem mindegy, mit iszunk, hiszen egyes italok kifejezetten rongálhatják a fogzománcot, és egy életre elveszíthetjük miattuk a fogsorunkat. Léteznek azonban olyan italok is, amelyeket bátran fogyaszthatunk. Nézzük, mit érdemes innunk, és mit kell elkerülnünk, ha egészséges fogakat szeretnénk hosszú  éveken át!

A hagyományos üdítőitalok és gyümölcslevek rengeteg cukrot és citrom-, valamint foszforsavat tartalmaznak, amelyek a fogzománc károsításával fogszuvasodást okozhatnak. Egy átlagos, hagyományos üdítőital fél literes kiszerelésben 20-40 gramm, tehát 4-8 teáskanálnyi cukrot tartalmaz. Sokkal megdöbbentőbb azonban, hogy a gyümölcslevekben található szerves savak is hozzájárulhatnak a fogak állapotának romlásához. A szénsavas üdítőkben és gyümölcslevekben megtalálható, sokszor mesterségesen előállított savak fogszuvasodást okoznak azáltal, hogy a fogakat védő zománcréteget károsítják. Amennyiben a fogzománc elvész, a fog tönkremegy. Az amerikai Academy of General Dentistry egy kutatása során különböző italok, zöld és fekete tea, szénsavas üdítők, narancslé fogakra kifejtett rövid és hosszú távú hatásait vizsgálták.

Az eredmények szerint a tea a fogakra nézve ugyanolyan ártalmatlan, mint a tiszta víz. A tea amellett, hogy jó ízű, magas antioxidáns tartalma révén csökkenti a rák, a szív- és érrendszeri betegségek valamint a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A kutatást vezető dr. Mohamed A. Bassiouny fogorvos szerint a fekete teához képest a zöld tea további előnyökkel bír, például gazdag flavonoidokban, antioxidánsokban. Szakemberek a tea ízesítők nélküli fogyasztását javasolják, mivel ezek az anyagok a flavonoidokkal reagálva csökkentik azok jótékony hatását. Kerülendők továbbá a készen vásárolható jeges teák, mert azok rengeteg cukrot és citromsavat tartalmaznak. Dr. Kenton Ross fogorvos, az akadémia tagja szerint a fogszuvasodás mindennapos jelenség, és az üdítőitalok nagymértékű, rendszeres fogyasztása után hónapokkal már komoly problémák jelentkezhetnek. Mérsékelni vagy mellőzni kell ezért a szénsavas és cukros italok fogyasztását. Minél több vizet vagy teát kell inni. A szénsavat, citromsavat tartalmazó italokat gyorsan és szívószállal tanácsos inni, hogy minél kevésbé érintkezzen a fogainkkal. Öblögessünk vízzel minden étkezés és ivás után, hogy kimossuk szánkból a savakat!

A palackozott vizek egyre népszerűbbek Magyarországon is. A fogyasztók az egészség reményében fogyasztják a palackozott vizeket, de nem feltétlenül van igazuk, hiszen a palackozott vizek a csapvízzel ellentétben nem tartalmaznak fluoridot, ami viszont segíthetne megelőzni a fogszuvasodást. Száz különböző palackozott vizet vizsgáltak meg az Egyesült Államokban található Általános Fogorvosi Akadémia kutatói. A vizek között akadt artézi kútból származó víz, ásvány- és forrásvíz, valamint ízesített és desztillált víz is. A minták nagy részének fluoridkoncentrációja alacsonyabb volt, mint 0,7-1,2 ppm, ami az ajánlások szerint a fogszuvasodás megelőzéséhez szükséges ideális arány. Mindössze öt víz tartalmazott a csapvízzel azonos mennyiségű fluoridot. Dr. Ryan L. Quock, a kutatás vezetője szerint a fluoriddal gazdagított vizek segíthetnek a fogszuvasodás megelőzésében, ezért rendkívül fontos, hogy lehetőleg ilyen palackozott vizeket, vagy csapvizet fogyasszanak az emberek. A fluorid erősíti a fogakat, és megóvja azokat a szuvasodást okozó baktériumoktól. Különösen a gyermekek, és a gyenge fogazatú felnőttek esetében fontos, hogy olyan vizet igyanak, amelynek fluoridtartalma megfelel az ajánlásoknak. Emellett természetesen a rendszeres fogmosás és a fluoridtartalmú fogászati szerek alkalmazása is fontos.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration