Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Bár egy hazai kutatás szerint tavasszal kevésbé dőltünk be a koronavírussal kapcsolatos álhíreknek, őszre, a második hullám idejére sajnos nálunk is egyre több rémhír terjeng a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Eláruljuk, mi az, amit semmiképp nem szabad elhinni.

A TÉT Platform tavasszal felmérte, hogyan alakultak az emberek táplálkozási szokásai a koronavírus-járvány első hulláma idején, és mennyire terjedtek el a vírussal kapcsolatos különféle tévhitek. Tapasztalataik szerint az olyan tévhitek, mint például, hogy a lúgosítás, a citrusfélék fogyasztása, vagy a fokhagyma megvédene a koronavírus-fertőzéssel szemben, az átlagnál kevésbé voltak népszerűek itthon. Az viszont fontos fejlemény, hogy a magukat inkább egészségtudatosnak vagy nagyon egészségtudatosnak vallók hajlamosabbak voltak elhinni ezeket a mítoszokat.

Mivel a koronavírusról a szerteágazó kutatások ellenére még mindig nem tudunk túl sokat, nem csoda, hogy világszerte különféle tévhitek és álhírek ütötték fel a fejüket vele kapcsolatban. Ahogy egyre jobban megindul a járvány második hulláma, úgy kapnak újra erőre ezek a tévhitek és mítosztok. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO honlapja (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters) naprakészen követi és cáfolja az újabbnál újabb rémhíreket. Lássunk belőlük – és természetesen a cáfolatukból – egy kis válogatást.

Az alkohol nem véd a koronavírustól

Bár a kézfertőtlenítőknek épp az alkoholtartalma pusztítja el a vírusokat, belsőleg nem használ, ha alkoholos italokkal próbáljuk meg távol tartani a vírust. A rendszeres alkoholfogyasztás ráadásul rombolja a szervezetet, egy sor betegség előszobája lehet. A túlzott alkoholfogyasztás pedig egyenesen alkoholmérgezést okozhat. Iránban egy alkalommal 36 ember halálát okozta, hogy megelőzés céljából veszélyes metil-alkoholt ittak.

A bors és a fokhagyma sem előzi meg a betegséget

A fűszeres ételek nagyon finomak, ám a koronavírus ellen sajnos semmit sem érnek – akármilyen csodás hatást is tulajdonítanak népi hagyományaink a fokhagymának. Természetesen ésszerű határon belül nyugodtan étkezzen fűszeresen az, aki szereti, ám a koronavírust inkább a maszkhordással, a rendszeres, alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel, valamint a távolságtartással igyekezzünk kivédeni.

Sem a legyek, sem az 5G nem terjeszti

A vírus nem tud rádióhullámokon utazni, és arra sincs bizonyíték, hogy a legyeknek bármilyen szerepük lenne a terjesztésében. Úgy viszont nagyon gyorsan terjed, ha valaki maszk nélkül köhög, tüsszög, és így a vírust tartalmazó aeroszolok jutnak a levegőbe, majd mások belélegzik ezeket.

A hőmérséklet semmit sem jelent

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus melegben ugyanúgy terjed, mint hideg, párás időben, vagy épp hóesésben. A meleg időjárás vagy a napozás önmagában nem véd a betegségtől. A forró fürdő is legfeljebb kellemes egy hűvösebb napon, de megelőzésként nem válik be. A megelőzést még mindig a maszk, a kézmosás és -fertőtlenítés és a távolságtartási szabályok betartása szolgálja a legjobban.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration