Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Bár egy hazai kutatás szerint tavasszal kevésbé dőltünk be a koronavírussal kapcsolatos álhíreknek, őszre, a második hullám idejére sajnos nálunk is egyre több rémhír terjeng a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban. Eláruljuk, mi az, amit semmiképp nem szabad elhinni.

A TÉT Platform tavasszal felmérte, hogyan alakultak az emberek táplálkozási szokásai a koronavírus-járvány első hulláma idején, és mennyire terjedtek el a vírussal kapcsolatos különféle tévhitek. Tapasztalataik szerint az olyan tévhitek, mint például, hogy a lúgosítás, a citrusfélék fogyasztása, vagy a fokhagyma megvédene a koronavírus-fertőzéssel szemben, az átlagnál kevésbé voltak népszerűek itthon. Az viszont fontos fejlemény, hogy a magukat inkább egészségtudatosnak vagy nagyon egészségtudatosnak vallók hajlamosabbak voltak elhinni ezeket a mítoszokat.

Mivel a koronavírusról a szerteágazó kutatások ellenére még mindig nem tudunk túl sokat, nem csoda, hogy világszerte különféle tévhitek és álhírek ütötték fel a fejüket vele kapcsolatban. Ahogy egyre jobban megindul a járvány második hulláma, úgy kapnak újra erőre ezek a tévhitek és mítosztok. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO honlapja (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters) naprakészen követi és cáfolja az újabbnál újabb rémhíreket. Lássunk belőlük – és természetesen a cáfolatukból – egy kis válogatást.

Az alkohol nem véd a koronavírustól

Bár a kézfertőtlenítőknek épp az alkoholtartalma pusztítja el a vírusokat, belsőleg nem használ, ha alkoholos italokkal próbáljuk meg távol tartani a vírust. A rendszeres alkoholfogyasztás ráadásul rombolja a szervezetet, egy sor betegség előszobája lehet. A túlzott alkoholfogyasztás pedig egyenesen alkoholmérgezést okozhat. Iránban egy alkalommal 36 ember halálát okozta, hogy megelőzés céljából veszélyes metil-alkoholt ittak.

A bors és a fokhagyma sem előzi meg a betegséget

A fűszeres ételek nagyon finomak, ám a koronavírus ellen sajnos semmit sem érnek – akármilyen csodás hatást is tulajdonítanak népi hagyományaink a fokhagymának. Természetesen ésszerű határon belül nyugodtan étkezzen fűszeresen az, aki szereti, ám a koronavírust inkább a maszkhordással, a rendszeres, alapos kézmosással, kézfertőtlenítéssel, valamint a távolságtartással igyekezzünk kivédeni.

Sem a legyek, sem az 5G nem terjeszti

A vírus nem tud rádióhullámokon utazni, és arra sincs bizonyíték, hogy a legyeknek bármilyen szerepük lenne a terjesztésében. Úgy viszont nagyon gyorsan terjed, ha valaki maszk nélkül köhög, tüsszög, és így a vírust tartalmazó aeroszolok jutnak a levegőbe, majd mások belélegzik ezeket.

A hőmérséklet semmit sem jelent

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a koronavírus melegben ugyanúgy terjed, mint hideg, párás időben, vagy épp hóesésben. A meleg időjárás vagy a napozás önmagában nem véd a betegségtől. A forró fürdő is legfeljebb kellemes egy hűvösebb napon, de megelőzésként nem válik be. A megelőzést még mindig a maszk, a kézmosás és -fertőtlenítés és a távolságtartási szabályok betartása szolgálja a legjobban.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration