Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Itt a jó idő, örülünk, ha kiszabadulhatunk végre a természetbe, de jobb, ha odafigyelünk, merre járunk, ugyanis a kullancsok máris támadásra készek. Csípésük által halálos betegségeket is kaphatunk.

Kozeleg a kullancsszezon

Ott támadnak, ahol nem is várnánk

A kullancsok leggyakoribb előfordulási területei az erdős, füves, nyirkos helyek, de megtalálhatók a kertekben és parkokban is, az aljnövényzetben. Amíg a talaj nedves, a kullancsok hosszú, száraz időszakokat is képesek túlélni. Hidegben kevésbé aktívak, azonban ezeket az időszakokat is túlélik. A teleket képesek az avarban, a hó alatt rejtőzködve is átvészelni, és a megfelelő alkalomra várni, hogy "támadhassanak".

Szabadtéri programok során érdemes olyan ruházatot ölteni, amely megakadályozhatja a kullancsok bőrre kerülését, és javasolt kullancs elleni, távoltartó készítményeket alkalmazni. Otthon feltétlenül végig kell nézni testünket, és ellenőrizni, nem jutott-e mégis hajunkba, bőrünkbe a betegségeket terjesztő állatka. Ha igen, azonnal távolítsuk el!

Akár magunkat is megfertőzhetjük a kullanccsal

Sokan vannak, akik a kullancsot pár órán belül kivették bőrükből, mégis megfertőződtek valamilyen betegséggel. Ezért igyekezni kell minél hamarabb, és úgy eltávolítani a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét. Ha ez megtörténik, a benne lévő kórokozókat is magunkba préseljük. Hegyes orrú csipesszel viszont könnyű eltávolítani a nem kívánatos vendéget. Ha a kullancs feje, azaz szájszerve beleszakad a bőrbe, már nem okoz nagy kárt, ugyanis ebben a részében már nincs érdemi mennyiségű fertőző anyag. Ilyenkor hagyni kell, hadd lökődjön ki magától. A további, felesleges piszkálásnak köszönhetően ugyanis a csípés helye másnapra begyulladhat, így hamisan Lyme-kór gyanút kelthet.

A csípést követően a Lyme-betegség megelőzésére antibiotikumot kaphatunk. Ez azonban szakemberek szerint veszélyes dolog, mert annyi gyógyszert nem kapunk, amennyi a kórokozó elpusztítására elegendő lenne, viszont elegendő lehet ahhoz, hogy a jellegzetes bőrpír ne alakuljon ki, így a fertőzés rejtve maradhat, és a diagnózis lehetetlenné válik. A csípést követő napokban a vérvizsgálat is teljesen értelmetlen, mert a Lyme-kórt ilyen rövid időn belül nem mutatja ki, ehhez több hétnek kell eltelnie. Ráadásul a kereskedelmi forgalomban kapható tesztek negyede is hamisan pozitív eredményt ad. A kullancsot egyébként célszerű megőrizni, mert a fajmeghatározás segítheti a diagnózis felállítását.

Halálos betegségeket terjesztenek a kullancsok

Európában számos fertőzést terjesztenek a kullancsok, köztük az agyhártyagyulladást, a Lyme-kórt, az ún. TIBOLA-t, és a nyúlpestist.

Vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás: Magyarországon az elmúlt tizenöt évben évi ötven körülire csökkent a regisztrált esetek száma, míg Európa más országaiban jelentősen megnőtt a betegség gyakorisága. Több mint húsz éve létezik ellene védőoltás. A lappangási idő általában egy hét, de kivételes esetekben lehet akár egy hónap is. Az első két-három napban kisebb láz jelentkezik, majd pár nap tünetmentesség után nagyon magas láz, heves fejfájás, hányás, szédülés, izomfájdalom kíséretében idegrendszeri tünetek alakulnak ki. Ezek eszméletzavarhoz, bénuláshoz vezethetnek. A betegség egy százalékban halálos, tíz százalékban életre szóló bénulás alakul ki, harminc-negyven százalékban szellemi és fizikai károsodás marad vissza.

Lyme-kór: Bakteriális fertőzés, amelynek lappangási ideje változó, egy nap, de akár egy év is lehet. Legjellegzetesebb tünete a csípés körül kialakuló bőrpír. Kezeletlenül az arcon is bőrpír jelentkezik, majd arcidegbénulás alakul ki. Láz csak ritkán, főleg gyermekeknél fordul elő. Vándorló fájdalmak és érzészavarok mutatkoznak. A szívizomgyulladás ritka, ez rövid lappangási idő után jelentkezik, lassú pulzusszámmal. Ízületi gyulladás is előfordul, főleg a térdekben, amely három hónapos lappangási idő után jelentkezik, majd ugyan magától elmúlik, de aztán máshol jön elő. Ha időben elkezdik kezelni, antibiotikummal megszüntethető a fertőzés.

TIBOLA: Kullancs által terjesztett nyirokcsomó-gyulladás. Főleg nőket, hosszú vagy dús hajú férfiakat érint. Nagytestű kullancs terjeszti, különösen gyakori lovakkal történő érintkezés után. A csípés a fejbőrön észlelhető, ahol rövid lappangási idő után helyi, fájdalmas duzzanat és váladékozó seb keletkezik. Mivel gyakran spontán meggyógyul, csak súlyos esetben kezelik antibiotikummal.

Nyúlpestis: A kullancscsípés helye ennél a ritka fertőzésnél megduzzad. Nagyon fájdalmas, magas lázzal jár, a nyirokcsomók megduzzadnak. Rengeteg szövődménye lehet, de megfelelő antibiotikumos ellátás esetén csak ritkán halálos kimenetelű.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration