Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az óvodás, kisiskolás gyerekek szülei jól ismerik a jelenséget: a korábban makkegészséges gyerek közösségbe kerül, és alig egy-két hét múlva már tüsszög, köhög, lázas… Mi az oka ennek az állandó, ismétlődő betegeskedésnek?

A közösségi oldalak szülői csoportjaiban nyár végén, ősz elején két fő téma körül forognak a beszélgetések: egyrészt, hogy hol lehet a legkedvezőbb áron beszerezni az iskolakezdéshez szükséges felszerelést, másrészt pedig hogyan lehet jó előre felkészülni arra, hogy a közösségbe kerülő gyerek előbb-utóbb beteg lesz.

Akinek bölcsődés, óvodás vagy kisiskolás gyermeke van, jól tudja, hogy ez szinte elkerülhetetlen. A korábban egészséges gyerek közösségbe kerül, és elég néhány hét, esetleg egy-két hónap, már otthon is kell maradnia valamilyen enyhébb vagy komolyabb fertőző betegség miatt. Ráadásul vannak olyanok, akik legalább annyi időt hiányoznak, mint amennyit intézménybe járnak. A jelenlegi járványügyi helyzetben pedig az óvintézkedések miatt kell sajnos arra számítania a szülőknek, hogy a legenyhébb tünetekkel is otthonmaradásra kérik a gyermeket.

Könnyebben terjednek a kórokozók

A szakemberek szerint viszont ez a gyakori betegeskedés tulajdonképpen teljesen normális, természetes jelenség, és egyáltalán nem azt jelzi, hogy a gyermek immunrendszere rosszul működik! A gyermekközösségekben egyszerűen kedvezőbbek a feltételek a kórokozók terjedéséhez. Ennek egyik oka, hogy a gyerekek számtalan olyan kórokozóval találkozhatnak, amelyhez szervezetük nincs hozzászokva (még nem immunisak rájuk), így fogékonyabbak lesznek a megbetegedésekre. A kicsik immunrendszere is fejletlenebb, mint a felnőtteké. Más oldalról nézve a sok kisgyerek - no és természetesen a pedagógusok is - viszonylag kis helyre vannak összezárva, arra sincs mindig lehetőségük, hogy többet legyenek a szabadban, főleg amikor már rosszabb az idő. Ez pedig kedvez a baktériumok, vírusok terjedésének.

Tanítsuk meg kezet mosni, orrot fújni!

Bármennyire is bízunk a gyermekeinkben és igyekszünk nekik megtanítani a betegségek megelőzéséhez szükséges teendőket, sajnos nem mindig lehet számítani rájuk ezen szabályok betartásában. Nem is beszélve arról, hogy a gyerekek gyakran a fejüket összedugva játszanak, vagy éppen mókásnak találják, ha egymás személyes tárgyait - akár éppen a koronavírus-járvány megelőzése érdekében hordott maszkjaikat - cserélgetik.

Az orrfújással, köhögéssel, kézmosással kapcsolatos hiányosságok is elősegíthetik a kórokozók terjedését, ezért fontos, hogy mindig odafigyeljünk ezekre a gyermekünknél, tanítsuk meg nekik a helyes technikákat - így csökkenthetjük a kényszerből otthon, betegen töltött napok számát.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration